AB ve Japonya serbest ticaret antlaşmasında uzlaştı

Avrupa Birliği (AB) ile Japonya arasında serbest ticaret anlaşmasına ilişkin müzakerelerde uzlaşmanın sağlandığı bildirilirken, bu dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesinin oluşacağı anlamına geliyor.

Dünyanın en büyük ekonomisine sahip olan AB ile ülkeler bazında üçüncü güç olan Japonya arasında gümrükleri ve ticari engelleri azaltmaya ilişkin anlaşmada son noktaya gelindi.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB-Japonya arasındaki serbest ticaret antlaşmasının G20 Zirvesi öncesinde verilmiş önemli bir mesaj olduğunu söyledi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ise, AB-Japonya arasındaki antlaşma ile dünyanın en büyük serbest ticaret bölgesinin oluşacağını vurguladı.

2013 yılından bu yana müzakere edilen antlaşmayla AB ülkeleriyle Japonya arasında gümrük giderlerinin ve ticari ilişkilerdeki engellerin kaldırılması hedefleniyor. Bu sayede daha fazla ekonomik büyüme ve istihdam hedefleniyor.

Ancak oldukça karmaşık olarak nitelendirilen antlaşmanın detaylarının bürokratlarca müzakeresinin önümüzdeki aylarda da sürebileceği bildiriliyor.