AB zirvesinde göçmenler üzerine anlaşma sağlandı

Avrupa Birliği yöneticileri, saatlerce süren müzakerelerin ardından kontrollü göçmen merkezlerinin kurulması konusunda anlaşmaya vardı.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Cuma sabahı yaptığı açıklamada AB liderlerinin göç sorunu konusunda uzlaşıya vardığını söyledi.

İtalya, Perşembe akşamından bu yana nihai sonuç bildirgesini bloke ediyordu. İtalya, diğer Avrupa ülkelerinden kendi taleplerine yanıt vermesini istiyordu.

Dokuz saatlik müzakerelerden sonra yapılan açıklamada, “kontrollü merkezlere” ilişkin alınan tüm tedbirlerin gönüllülük temelinde olacağı belirtildi.

28 AB ülkesi ayrıca dış sınırlarını güçlendirmeye de karar verdi. Bu çerçevede özellikle Türkiye ve Kuzey Afrika’ya yardımları arttırarak, Avrupa’ya göç akışı engellenmek isteniyor. AB liderleri, Türkiye'ye Suriyeli mülteciler için verilmesi planlanan 3 milyar euroluk yardım paketinin ikinci diliminin aktarılmasına da karar verdi. Afrika göç projelerine ise 500 milyon euro aktarılacak.

Sonuç bildirgesinde, Avrupa toprakları dışında “karşılama merkezlerinin” kurulmasının araştırılacağı belirtiliyor. Yöneticiler ayrıca mültecilerin iltica taleplerinin inceleneceği “kontrollü merkezlerin” kurulması konusunda anlaştı.

Zirve sonunda bir açıklamada bulunan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sınırları daha iyi koruma ve karşılama kurallarını güçlendirmekten bahsetti. Macron, “Avrupa işbirliği kazandı” dedi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, daha ölçülü bir dil kullanarak anlaşmanın pozitif olduğunu söyledi ancak Birlik içerisindeki görüş ayrılıklarının sürdüğünü kaydetti. İtalyaBaşbakanı Giuseppe Conte, "Artık İtalya yalnız değil" diyerek anlaşmayı yorumladı.