Abbas, İsrail’e çekilmesi için bir yıl süre verdi

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’i işgal ettiği Filistin topraklarından çekilmesi için bir yıl süre verdi. Abbas, aksi taktirde İsrail devletini 1967 sınırları içerisinde artık tanımayacakları uyarısında bulundu.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, BM’nin yıllık Genel Kurul toplantısında videokonferans yoluyla katılarak, BM Genel Sekreteri Antonio Guteres’i “barış üzerine uluslararası bir konferans düzenlemeye” çağırdı.

İsrail’e ültimatom veren Abbas, İsrail’in “Doğu Kudüs dahil 1967’de işgal ettiği Filistin topraklarından çıkması için bir yılı olduğunu” söyledi.

Abbas, gelecekte iki devletin nihai statüsü ile ilgili tüm sorunları çözmek ve sınırları belirlemek için bu yıl içerisinde “çalışmaya hazır” olduklarını belirterek, “Eğer bunu başaramazsak, İsrail’i 1967 sınırlarına dayalı olarak tanımaya devam etmenin ne anlamı kalır?” ifadelerini kullandı.

Abbas, bu tehdidin yanısıra Filistin Yönetimi’nin bir yıl içerisinde “Filistin Devleti topraklarının işgalinin meşruiyet” sorununu bir yıl içerisinde Uluslararası Adalet Divanı’na götüreceklerini kaydetti.

İsrail tarafı, Abbas’ın taleplerini hemen reddetti.  BM’deki İsrail elçisi Gilad Erdan, “Bir kez daha hiçbir şeyi temsil etmediğini gösteriyor” dedi.

Erdan, “Barışı ve müzakereleri gerçekten savunanlar BM tribününde tehdit savurmazlar ve yanıltıcı ültimatomlar vermezler” diye ekledi.