ABD 6 bin askerle Tayland’da ortak tatbikatta

ABD, Taylan ve diğer birçok Asya ülkesinden binlerce asker, ortak bir dizi tatbikat için bir araya geldi.

Çin ile gerilimin giderek tırmandığı bir sırada Tayland’ın bir plajında savaş uçakları, hovercraftlar ve zırhlı araçlar ile binlerce asker tatbikata katıldı. Asya’nın en önemli askeri tatbikatlarından biri olarak değerlendirilen Cobra Gold kapsamında, 6 bine yakın Amerikan askeri ile birlikte çıkarma senaryosu tekrarlanıyor.

ABD, Taylan, Singapur, Endonezya, Malezya, Güney Kore ve Japonyalı binlerce asker Pazartesi gününden bu yana, 10 Mart’a kadar bir dizi tatbikat için bir arada bulunuyor. Ortak tatbikatlarla bu ülkeler arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi hedefleniyor. ABD heyeti, 6 bin asker ile bir yılda dörde katlandı. ABD, Çin ile rekabet açısından yüksek derece stratejik olan bu bölgede etkisini pekiştirmek istiyor.

Amerikalı kaptan Jonathan Coronel, “Hepimiz farklı dilleri konuşsak da ortak bağlarla, özgür ve açık bir Hint-Pasifik bölgesine doğru ilerleme fikriyle ilerliyoruz” açıklamasında bulundu.

Cobra Gold tatbikatları özellikle ormanda hayatta kalma ya da yılanları yakalama yöntemi üzerine dersler içeriyor.

Tayland donanmasının başkomutanı Cherngchai Chomcherngpat gazetecilere verdiği demeçte, "Bunlar karmaşık operasyonlar. Birlikte eğitim almak çok önemli” dedi.

Chomcherngpat, “Bölgede iyi bir işbirliğimiz var. Gerginlikler varsa sorunu çözebilir ve belirsizliklerle mücadele edebiliriz” diye ekledi.