ABD-Çin gerginliği küresel ateşkes metnini de bloke etti

ABD ve Çin arasındaki gerginlik nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) küresel çapta ateşkes çağrısı bir türlü kararlaştırılamıyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 23 Mart’ta WHO’nun yaptığı ‘küresel çapta ateşkes’ çağrısını da içeren bir karar metnini bir türlü oylayamıyor. 5 daimî üyeden biri olan Fransa ile geçici üye Tunus tarafından hazırlanan metin, Covid-19 krizine karşı ‘koordineli bir çalışma’, ’90 günlük insani yardım ateşkesi’ gibi maddeler içeriyor.

ABD-ÇİN GERGİNLİĞİ ENGEL

BMGK’deki karar metninin oylanamamasında ABD ile Çin arasında son yıllarda Donald Trump’ın açtığı ticari savaşın uzantısı olan mevcut gerginlik rol oynuyor. Washington ve Pekin karşılıklı olarak birbirlerini Covid-19 salgınından dolayı suçluyor.

Özellikle savaş ve çatışmaların sürdüğü ülkelerde insani yardımların ulaştırılabilmesi için önemli olan metnin oylanmaması, yaşanan insani krizi daha da ağırlaştırıyor. Ancak hem ABD hem de Çin, karar metnine karşı veto hakkını kullanacaklarını beyan etti.

BMGK’de görevli diplomatların medyaya verdikleri bilgilere göre, iki ülkenin tavrının aşılması için diplomatik çabalar sonuç vermiyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, “BMGK’nin daha aktif ve etkili olabilmesi için büyük ülkelerin aralarındaki sorunları halletmeleri ve ülkelerin (oylama için) toplanmaları elzemdir” uyarısında bulundu.