ABD-Çin ticaret savaşı büyüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’in Amerikan ürünlerine getirdiği ek gümrük vergilerine aynı yöntemle karşılık verileceğini duyururken, kısır döngüye dönüşen savaşın kazananı yok.  

Çin Halk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump tarafından başlatılan ticaret savaşına dün yeni gümrük vergileriyle karşılık vermişti. Pekin yönetimi, 75 milyar dolar değerindeki Amerikan ithalat ürünlerine yüzde 5 ila 10 arasında ek gümrük vergileri getireceğini duyurmuştu.

Çin, ABD’den ithal edilen 5 bini aşkın ürün çeşidine uygulanan yüzde 5’lik gümrük vergisi oranlarını yüzde 10’a yükselttiğini ilan etmişti. Bu artışlar 1 Eylül ve 15 Aralık tarihlerinden itibaren geçerli olacak. Öte yandan 3 Ağustos’tan bu yana hiçbir Amerikan tarım ürünü ithal etmeme kararı alınmıştı. ABD, sadece soya ihracatının yarısından fazlasını Çin’e yapıyordu.

ABD ÇOK DAHA AĞIR VERGİLER GETİRİYOR

2017 yılında göreve geldiğinden bu yana yüz milyarlarca dış ticaret açığını gerekçe göstererek Çin’e ‘ticari savaş’ ilan eden Donald Trump ise, yeni vergilerle yeniden devrede. Trump, Çin’in kararı ardından ek gümrük vergisi oranlarına ilişkin kararını ilan etti.

Buna göre, 1 Eylül ve 1 Ekim tarihlerinden itibaren iki etaplı olmak üzere neredeyse ek gümrük vergisine tabi tutulmayan Çin menşeli ürün kalmayacak. Daha önce yüzde 25 oranında gümrük vergisinin uygulandığı yıllık 250 milyar dolarlık ithal ürünlerine 1 Ekim’den itibaren yüzde 30 vergi uygulanacak. Yine ABD’ye ihraç edilen 300 milyar dolarlık Çin menşeli ürünün yüzde 10 olan gümrük vergisi oranı 1 Eylül’den itibaren yüzde 15’e yükseltilecek.

HEM ABD EKONOMİSİ HEM TRUMP ZARAR GÖRÜYOR

Her ne kadar ABD Çin’den ithal ettiğinin dörtte biri kadar ürünü bu ülkeye ihraç ediyorsa da, Trump’ın başlattığı ticaret savaşının Amerikan ekonomisine daha fazla zarar verdiği biliniyor.

Çin ürünlerinin Amerikan ürünlerine oranla birim fiyatlarının daha düşük olması nedeniyle ek vergiler çok büyük bir talep düşüşüne neden olmuyor. Ancak Amerikan ürünlerine getirilen az orandaki vergiler dahi ağır sonuçlara yol açabiliyor.

Çin’in sadece bu ay içinde ABD’den tarım ürünleri ithalatını durdurması bile büyük oranda Trump seçmeni olan tarım sektörü çalışanları için oldukça önemli etkileri olacak. 2020 başkanlık seçimleri öncesinde tekrar aday olan Trump için Çin ile ticaret savaşının olumsuz sonuçlarını seçmene anlatmak kolay olmayacak.

Öte yandan bu ay içinde ABD Kongresi’ne bağlı Bütçe Bürosu (CBO) tarafından yayınlanan bir raporda, Çin ile girilen ticaret savaşının Amerikan ekonomisine etkisinin on milyarlarca dolar olduğuna dikkat çekilmişti. Rapora göre, 2020’ye kadar Amerikan ekonomisindeki büyüme normalinden 0,3 puan daha düşük olacak.