ABD, Çinli Müslüman bir örgütü kara listeden çıkardı

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çinli Müslüman örgüt Etim'in "terörist örgütler" listesinden çıkarıldığını duyurdu.

Washington yönetimi Çin ile gerilimin tırmandığı bir dönemde, Müslüman bir örgütü kara listesinden çıkardı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompo, ABD'nin Doğu Türkistan İslami Hareketi'ni (Etim) artık bir "terör örgütü" olarak görmediğini açıkladı. Bu karar Amerikan Resmi Gazetesi'nde yayınlandı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Etim listeden çıkarıldı çünkü on yılı aşkın bir süredir var olduğunu gösteren kanıtlar yok" dedi.

Başkan George W. Bush yönetimi, bu grubu 2004 yılında, Çin'i "terörle savaş" politikasına ortak etmeye çalışırken, kara listeye eklemişti.

Pekin, Etim hareketini, Müslüman etnik grup Uygurların yaşadığı özerk Sincan bölgesinde saldırılarda bulunmakla suçluyor.

İnsan hakları örgütleri, bir milyon Müslümanın Sincan'daki siyasi yeniden eğitim kamplarında alıkonulduğunu veya alıkonulmakta olduğunu düşünüyor.

Pekin bu rakamı reddediyor ve yerel nüfusu aşırılıkçı eğilimlerden uzaklaştırmayı amaçlayan "mesleki eğitim merkezlerinden" bahsediyor.

Bir kısım uzmana göre, Çin yönetimi Etim hareketinin örgütlü bir grup olduğunu veya ayrılıkçıların Doğu Türkistan olarak tanımladığı Sincan bölgesindeki saldırılardan sorumlu olduğunu hiçbir zaman kanıtlayamadı.

Merkezi Washington'da bulunan insan hakları grubu Uygur İnsan Hakları Projesi, "çok geç kalınmış" bir karar olduğunu belirtmekle birlikte, ABD'nin kararını memnuniyetle karşıladı.

Bir grup Amerikalı senatör, Cumhuriyetçi ve Demokrat, Çin'in Batı Çin'de Uygurlar ve kitlesel baskı mağduru diğer Türkçe dilli Müslüman topluluklara yönelik "soykırımdan" suçlu ilan edilmesini öneriyor. Bu yönlü bir tasarı Ekim ayı sonunda Parlamentoya sunulmuştu.