ABD, İran'a karşı uluslararası bir 'koalisyon' kurmak istiyor

Nükleer anlaşmadan çekilen Washington yönetimi, İran’a karşı uluslararası bir koalisyon kurmak istediğini açıkladı.

Nisan ayında ABD Dışişleri Bakanlığı görevine atanan Mike Pompeo’nun Pazartesi günü İran’a ilişkin dış politikasının detaylandırması bekleniyor.

Bakanlık sözcüsü Heather Nauert, “İran rejimini, sadece nükleer anlaşma prizması çerçevesinde değil, daha realist bir prizma ile gözlemleyen net bir amaç etrafında çok sayıda ülkeyi bir araya getirmek istiyoruz” dedi.

“Bu bir anti-İran koalisyonu değildir” diyen sözcü, İran halkı ile rejimi arsında “açık bir ayrım yaptıklarını” savundu.

Sözcü, 2014 yılında kurulan ve 75 ülke ile kurumu bünyesinde toplayan DAİŞ karşıtı uluslararası koalisyonu örnek olarak gösterdi.

Heather Nauert, İran rejimine karşı sözkonusu koalisyonun askeri bir ayağının olup olmayacağına açıklık getirmedi.

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs günü İran ile nükleer anlaşmadan çekildiğini açıkladı ve yaptırımlara geri döndü. ABD’yi özellikle İsrail ve Suudi Arabistan destekliyor. Her üç ülke de İran’ı tehlikeli ve bölgesel istikrar önünde tehdit olarak görüyor. Suudi Arabistan ve İran bölgesel rakipler olarak bir çok cephede nüfuz savaşı yürütüyor. Yemen, Suriye ve Lübnan sahaları bunların başında geliyor. İsrail ile İran arasındaki gerilim de Trump’ın kararından sonra yeni bir boyut kazandı. İsrail Suriye’de İran hedeflerine kapsamlı saldırılar düzenledi.

Nükleer anlaşma 2015 yılında Viyana’da İran, ABD, Fransa, Rusya, İngiltere, Çin ve Almanya arasında imzalandı. Rusya, Çin ve Avrupa Birliği anlaşmayı sürdürmek istedikleri yönünde açıklamalarda bulundu. ABD’nin yaptırımlara geri dönmesi özellikle İran ile ticari ilişkilerini geliştiren Avrupa ülkelerini endişelendiriyor. Bu açıdan, Avrupa ile ABD arasında da gerilim var.

Trump, “İran’a nükleer silah arayışında yardım edecek olan her ülke ABD tarafından sert bir şekilde cezalandırılacaktır” diye tehdit etmişti.