ABD, İran’a siber saldırı başlattı

Washington Post gazetesine göre, İran’a karşı Amerikan askerleri tarafından önerilen siber saldırılar düzenlendi.

Amerikan medyasına göre, ABD bu hafta İran’a karşı siber saldırı başlattı. Saldırıların hedefinde füzeler ve İran’ın casusluk ağının bulunduğu bildirildi.

Siber saldırılar 20 Haziran günü ABD’ye ait bir insansız hava aracının İran tarafından düşürülmesinden sonrasına denk geldi

ASKERİ SALDIRI YERİNE SİBER SALDIRI

ABD Başkanı Donald Trump, insansız hava aracının düşürülmesi ardından İran’a karşı askeri saldırı emri verdiğini ancak son anda vazgeçtiğini açıklamıştı.

Ancak Washington Post’a göre Trump gizli bir şekilde İran savunma sistemlerine karşı siber saldırı biçiminde misillemeye onay verdi.

İlk saldırıların füze fırlatmanın kontrol edildiği bilgisayarları hedeflediği iddia edildi.

New York Times, CBS News ve Associated Press de bir çok kaynağa dayanarak bu bilgileri doğruladı.

Washington Post’a göre haftalardır ve belki de aylardır planlanan siber saldırılar, başlangıçta Haziran ortasında Hürmüz Boğazı’nda iki petrol tankerine saldırılardan sonra Amerikalı askerler tarafından önerildi. Washington, bu saldırılardan da İran’ı sorumlu tutarken, İran reddederek bir komplo olduğunu söylüyor.

İran yönetimi 2010 yılında da ABD ve İsrail’i, İran’a karşı Stuxnet isimli bilgisayar virüsü kurmakla suçlamıştı. Bu virüs, binlerce bilgisayara sızmış ve uranyum zenginleştirme için kullanılan santrifüjleri bloke etmişti.

YENİ YAPTIRIMLAR

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi günü yaptığı yeni bir açıklamada İran’a karşı Pazartesi günü büyük yaptırımlar uygulayacaklarını bildirdi. İran ise kendilerine yönelik en küçük bir saldırı halinde bunun ABD ve bölgedeki ittifakları çıkarları açısından yıkıcı sonuçları olacağını uyarısında bulundu.