ABD İran’ı yeni yaptırımlarla tehdit etti

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’ın zenginleştirilmiş uranyumu nükleer anlaşmada belirlenen sınırın üzerine çıkarma açıklaması ardından, “daha fazla tecrit ve yaptırımla” tehdit etti.

Twitter üzerinde açıklama yapan Pompeo, “İran nükleerine ilişkin son geçişmeler daha fazla tecrit ve yaptırımlara yol açacak” dedi.

Pompeo, “Uluslar, İran nükleer programı için zenginleştirmeyi yasaklayan eski politikaya geri dönmeli. Nükleer silahla donanmış İran rejimi dünya için daha büyük bir tehdit oluşturur” diye ekledi.

Pompeo’nun bu ifadeleri, İran’ın Pazar günü uranyum zenginleştirmeye ilişkin yaptığı açılamaya ilk yanıt oldu. Pompeo’nun Pazartesi günü de bir basın açıklaması yapması bekleniyor.

İran Atom Enerjisi Kurumu sözcüsü Behruz Kemalvendi, Pazar günü yaptığı açıklamada “bir kaç saat içerisinde” zenginleştirilmiş uranyum oranının yüzde 3,67’nin üzerine çıkarılacağını duyurmuştu.

İran yönetimi, nükleer anlaşmadaki bazı taahhütlerini kademeli olarak kaldırmakla amacının 2015’de imzalanan anlaşmayı kurtarmaya yönelik olduğunu belirtiyor.

İran rejimi, anlaşmada atom bombası arayışını durdurmayı taahhüt ederken, bunun karşılığında ekonomik yaptırımların kademeli olarak kaldırılması gerekiyordu. ABD, Trump yönetimi ile birlikte, Mayıs 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi ve yaptırım uygulamaya başladı.

İmzacı Avrupalı ülkeler de İran’ın açıklamasından duyduğu memnuniyetsizliği ifade etti. Londra ve Berlin, İran’ı kararından dönmeye çağırırken, Paris “büyük kaygı” içinde olduklarını ifade ederek, Tahran’ın nükleere ilişkin anlaşmaya uygun olmayan tüm faaliyetlerini durdurmasını istedi.