ABD: İran ile Doha’daki görüşmelerde hiçbir ilerleme olmadı

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran ile Doha’da yapılan dolaylı müzakerelerde “hiçbir ilerleme” sağlanmadığını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, “Doha’daki dolaylı görüşmeler sona erdi” dedi.

Sözcü, “İran’ın bir kez daha AB’nin girişimine olumlu yanıt vermeyi reddetmesi bizi hayal kırıklığına uğrattı” diye ekledi.

Amerikalı yetkili, Doha’daki görüşmelerde “hiçbir ilerleme olmadığını” söyledi.

İran’ın 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşma JCPOA ile hiçbir “bağı olmayan konuları” gündeme getirdiğini ifade eden sözcü, İran’ın tutumu için “anlaşmayı yaşatmak mı yoksa gömmek mi istediklerine dair temel bir karar almaya hazır görünmüyor” diye belirtti.

Amerikan elçisi Robert Malley ile İran müzakerecisi Ali Bageri, Katar’ın başkenti Doha’da Avrupa Birliği’nin arabuluculuğunda salı gününden itibaren dolaylı görüşmelere başladı.

Çarşamba günü İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Türkmenistan’a yaptığı ziyaret sırasında bu konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Amerikan tarafının ciddi niyetleri varsa ve gerçekçiyse bu aşamada anlaşma mümkündür" demişti.

Anlaşmaya varma konusunda “ciddi” olduklarını söyleyen Abdullahiyan, bununla birlikte Tahran’ın müzakereler çerçevesinde ortaya koyduğu “kırmızı çizgiler”den taviz vermeyeceğini ifade etmişti.

Nisan 2021’de Viyana’da İran ile büyük güçler (Rusya, ABD, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya) arasında başlatılan müzakereler mart ayından bu yana tıkanmış durumda. ABD ve İran karşılıklı olarak birbirlerini sorumlu tutuyorlar.

Müzakereler ABD’nin 2015’te yapılan anlaşmaya yeniden dahil edilmesini amaçlıyor. ABD, 2018’de dönemin başkanı Donald Trump’ın kararıyla, nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmiş ve yeniden yaptırımlara dönmüştü. İran da buna misilleme olarak kademeli bir şekilde anlaşmadaki taahhütlerini askıya almıştı.

ABD’de Joe Biden yönetimi Tahran’ın taahhütlerine geri dönmesi halinde anlaşmaya yeniden dahil olacaklarını söylerken, İran öncelikle yaptırımların kaldırılmasını istiyor.