ABD: İran ile olası bir anlaşma yakın

ABD, İran ile yürütülen nükleer müzakerelerde “olası bir anlaşmaya yakın” olduklarına inandıklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Viyana’da yürütülen nükleer müzakereler konusunda “olası bir anlaşmaya yakın” olduklarını ifade etti. Price, İran ilan anlaşmazlıkların “az bir zaman” kalsa da “aşılabileceğini” sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ayrıca Tahran’ın İngiliz-İran vatandaşı iki kişiyi serbest bırakmasını “selamladı” ve “haksız bir şekilde tutuklu bulunan Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılması yönünde acil ilerlemeler” sağlanması çağrısında bulundu.

Mart ayı başında “her an” bir anlaşma sağlanabileceği yönünde mesajlar vardı ancak Ukrayna ile savaşa giren Rusya, 5 Mart günü nükleer müzakereleri frenleyerek mola verdirdi. Rusya, Amerikan yaptırımlarının İran ile ekonomik işbirliğini etkilemeyeceğine dair güvence istiyordu. Moskova, Tahran’ın zenginleştirilmiş tonlarca uranyum fazlasını kabul ederek anlaşmanın uygulanmasında merkezi bir role sahip.

15 Mart günü İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın Moskova ziyareti sırasında bir açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’den “yazılı garantiler” aldıklarını duyurdu.

Rusya’nın bu girişimi Ukrayna savaşı nedeniyle Batı’nın uyguladığı yaptırımlarda bir gedik açmaya çalışmak olarak yorumlandı. Ancak başta ABD, Moskova’nın talebinin nükleer müzakerelerle bir ilgisi olmadığı tepkisinde bulundu. AFP’ye konuşan Uluslararası Kriz Grubu’nden Ali Vaez’e göre Moskova’nın “bu taktiği işe yaramadı.”

Tahran’a göre masada çözülmesi gereken iki konu kaldı. Bunlardan biri Donald Trump döneminde yaşanan senaryonun tekrarlanması halinde ülkesini yaptırımlardan koruyacak “ekonomik garanti”. Diğeri ise İran Devrim Muhafızları ile ilgili. İran’ın ABD’den Devrim Muhafızları’nı kara listeden çıkarmasını istediği belirtiliyor.

Nükleer anlaşma 2015 yılında İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya arasında imzalanmıştı.  Ancak ABD 2018 yılında Donald Trump yönetimi altındayken anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Tahran da misilleme olarak anlaşmada öngörülen taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başlamıştı.

Viyana’daki müzakereler Washington’un anlaşmaya geri dönmesini hedefliyor. ABD, dolaylı olarak müzakerelere katılıyor.