ABD Şam rejimin ‘kimyasal’ kullandığından şüphe ediyor!

ABD Dışişleri Bakanlığı, Suriye rejiminin ülkenin kuzey batısında kimyasal silah kullandığına dair belirtiler olduğunu belirterek, karşılık verecekleri tehdidinde bulundu.

Yazılı bir açıklama yapan Dışişleri Bakanlığı, Suriye rejiminin 19 Mayıs sabahı ülkenin kuzey doğusunda, klor kullandığına dair belirtiler olduğunu belirtti.

Bakanlık Sözcüsü Morgan Ortagus, “Bu olaya ilişkin bilgileri toplamaktayız. Ama uyarımızı tekrarlıyoruz; eğer Esad rejimi kimyasal silah kullanırsa, ABD ve ittifakları hızlı ve uygun şekilde yanıt verecek” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce iki kez kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle Şam rejimine yönelik saldırı emri vermişti. Han Şeyhun’da sarin gazı kullanıldığı yönündeki iddialar ardından Nisan 2017’de rejime yönelik iki saldırı düzenlenirken, bir yıl sonra bu kez Duma’da sivillere yönelik kimyasal saldırı iddiasıyla Fransa ve İngiltere hava saldırıları düzenlemişti. Suriye rejimi her seferinde kimyasal suçlamasını reddetmişti.

Morgan Ortagus, olayların açık olduğunu belirterek, “Esad rejimi, bizzat kendisi Suriye’de doğrulanmış kimyasal silah saldırılarının neredeyse tümünü gerçekleştirdi” dedi. Ortagus, Rusya’yı da Şam rejiminin kimyasal silah kullanmasına izin vermekle suçladı.

Suriye rejim güçler ve ittifakı Rusya, Nisan ayı başından bu yana İdlib bölgesindeki operasyonlarını yoğunlaştırdı. Bu bölge Rusya ile çete gruplarının hamisi Türkiye arasında Eylül 2018’de “çatışmasız bölge” olarak belirlenmişti.