ABD ‘Açık Semalar’ antlaşmasından da çekildi

ABD Başkanı Donald Trump, imzacı ülkelerin askeri hareketlerini ve silahlanmanın sınırlandırılması tedbirlerini denetleyen “Açık Semalar” antlaşmasından çekildiklerini duyurdu.

Açık Semalar antlaşması 35 ülke tarafından imzalandı. Bu anlaşma üye ülkelerin silahları sınırlandırma tedbirleri ve askeri hareketlerini, gözetim uçuşları yoluyla denetlemeyi sağlıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, “Rusya antlaşmaya uymadı. Uymadıkları sürece, biz de çekileceğiz” diye gerekçelendirdi.

Washington, Rusya tarafından işlendiği belirtilen bir çok ihlal sıraladı. Pentagon sözcülerinden Jonathan Hoffman, bunlar arasında uçakların Rusya’nın Baltık Denizi kıyısındaki toprağı Kaliningrad’a 500 kilometreden daha fazla yaklaşması ve Rusya ile Gürcistan arasındaki sınırı 10 kilometre geçmeyi yasaklanmasına dikkat çekti.

ABD Başkanı, çekildiklerini açıklasa da bu sözleşmenin yeniden müzakere edilmesine kapıyı kapatmadı. Trump, “Yaşanacak şeyin, bizim çekileceğimiz, onları geri gelerek bir anlaşmayı müzakere etmeyi isteyeceği yönünde olacağını düşünüyorum” iddiasında bulundu.

ABD Başkanı ayrıca “Yakın zamanda Rusya ile çok iyi ilişkilerimiz oldu” diye ekledi.

O’BRIEN: DİĞERLERİNİN UYMADIĞI SÖZLEŞMELERDE KALMAYACAĞIZ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien, ABD’nin “diğerleri tarafından ihlal edilen ve Amerika’nın çıkarlarına artık yaramayan uluslararası sözleşmelerin imzacısı olarak kalmayacağını” belirtti.

O’Brien, ABD’nin yakın zamanda çekildiği iki antlaşmayı hatırlattı: İran ile nükleer program sözleşmesi ve orta menzilliği kara füzelerine ilişkin INF sözleşmesi.

O’Brien, “Rusya ve Çin ile Soğuk Savaş döneminden kalma yapıları aşan ve dünya güvenliğini garanti etmeyi sağlayan yeni bir silah denetim çerçevesini müzakere etmeye hazırız” diye konuştu.

ESPER: YILLARDIR HİLE YAPIYORLAR

ABD, Rusya’nın sözleşmeyi ihlal ettiğinde dair bir çok kez tepkide bulunmuştu. Mart ayı başında Savunma Bakanı Mark Esper, “Yıllardır hile yapıyorlar” demişti.

RUSYA TEPKİ VERDİ

Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Alexandre Gruchko, ABD’nin sözleşmeden çekilmesinin Avrupa’nın güvenlik temeline yönelik bir darbe olmakla kalmadığı aynı zamanda mevcut askeri güvenlik enstrümanlarına da darbe olduğunu belirtti.

NATO üyesi ülkelerin temsilcileri de ABD’nin açıklamasından sonra bu Cuma günü acil toplantıya çağrıldı. Diplomatik kaynaklar, Amerikan kararının ittifak bünyesinde de eleştiri konusu olduğunu belirtiyor.