ABD anketi: KDP ve YNK’nin oyları yüzde 40 düşecek!

ABD'nin Güney Kürdistan ve Irak’ta şubeleri olan CSIS adlı araştırma kuruluşu 12 Mayıs’ta yapılacak Irak parlamento seçimlerinde KDP ve YNK'nin oylarının yüzde 40 düşeceği tahmininde bulundu. Araştırmaya göre Neway Nu listesi oy patlaması yapacak.

ABD'nin ciddi araştırma kuruluşlarından biri olan CSIS, Irak parlamento seçimlerine ilişkin bir anket yaptı. Anket sonuçlarını açıklayan CSIS, Güney Kürdistan’da seçimlere katılım oranını yüzde 60, Irak genelinde ise yüzde 55 olarak tahmin etti.

Ankete göre KDP ve YNK 12 Mayıs’taki seçimlerde 11 sandalye kaybederek 17 vekil çıkaracak. 2017’teki seçimlerde Güney Kürdistan’dan Irak parlamentosunda toplam 44 vekil gönderilmişti. Bunların 28’i KDP ve YNK’liydi. Anket sonuçları her iki partinin yüzde 40 oranında oy kaybına uğrayacağını gösteriyor.

Aynı araştırmada Komalê İslami, Goran ve Behrem Salih'in Demokrasi ve Adalet için Koalisyonu’nun toplam 7 parlamenter çıkaracağı görülüyor. Bu sonuç, sözkonusu partilerin 5 sandalye kaybedeceğine işaret ediyor. Daha önce 4 parlamenter çıkaran Yekgirtu partisinin sandalye sayısı 2’ye düşecek.

CSIS araştırması, oyların Neway Nu’nun 120 numaralı listesine kayacağını ve bu listeden 17 vekil çıkacağı tahmininde bulunuyor. Diğer bir ifadeyle, Neway Nu oy patlaması yapacak.

CSIS, Irak partilerinin çıkaracağı vekil sayısını ise şöyle tahmin etti:

Başbakan Haydar El Ebadi’nin başını çektiği Nasır listesi 72 sandalye, Hadi Amri'nin listesi 37, 127 numaralı liste 7, eski Başbakan Nuri Maliki’nin kanun devleti listesi 19 sandalye.