ABD: Anlaşma olsa da Devrim Muhafızları listede kalacak

ABD, İran ile Viyana’da yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşma olsa bile Devrim Muhafızları’na yönelik yaptırımları sürdüreceklerini bildirdi.

ABD’nin İran elçisi Robert Malley, Katar’daki Doha Forumu’nda yaptığı konuşmada, Devrim Muhafızları için “ABD yasalarına göre yaptırım altında kalacaklar ve (onlara ilişkin) algımız her zaman aynı olacak” dedi.

Cumartesi günü bir açıklama yapan İran, Devrim Muhafızları’nın kara listeden çıkarılmasının nükleer müzakerelerdeki gündemlerde biri olduğunu belirtmişti.

Siyaset ve ekonomi dünyasından yöneticilerin bir araya geldiği Doha’da konuşan Malley, İran bir ile bir anlaşmanın ne “kaçınılmaz” ne de “çok yok yakın” olduğu konusunda uyardı.

Malley, nükleer müzakereler konusunda “oldukça yakınız” dedi ama zaten “bir süredir oldukça yakın” olduklarını ifade etti.

Doha'da bulunan, İran eski dışişleri bakanı ve şimdi dini lider Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı olan Kamal Harazi, Devrim Muhafızları'nın "ulusal ordu” olduğunu ve “ulusal ordunun terör örgütleri listesine alınamayacağını" söyledi.

Nükleer müzakereye katılan ülkelerin yetkilileri haftalardır bir anlaşmaya çok yakın olunduğunu ve her an anlaşma sağlanabileceği yönünde mesajlar veriyor.

Mart ayı ortasında bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Viyana’da yürütülen nükleer müzakereler konusunda “olası bir anlaşmaya yakın” olduklarını söylemişti. Price, İran ilan anlaşmazlıkların “az bir zaman” kalsa da “aşılabileceğini” sözlerine eklemişti.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Cumartesi günü Doha Forumu’nda yaptığı açıklamada bir anlşamanın sonuçlanmasının “gün meselesi” olduğunu belirtmişti.

Tahran’a göre masada çözülmesi gereken iki konu var. Bunlardan biri Donald Trump döneminde yaşanan senaryonun tekrarlanması halinde ülkesini yaptırımlardan koruyacak “ekonomik garanti”. Diğeri ise İran Devrim Muhafızları ile ilgili. İran, ABD’den Devrim Muhafızları’nı kara listeden çıkarmasını istiyor.

Nükleer anlaşma 2015 yılında İran ile ABD, Rusya, Çin, Fransa, Birleşik Krallık ve Almanya arasında imzalanmıştı.  Ancak ABD 2018 yılında Donald Trump yönetimi altındayken anlaşmadan tek taraflı olarak çekilerek yaptırımlara geri dönmüştü. Tahran da misilleme olarak anlaşmada öngörülen taahhütlerini kademeli olarak askıya almaya başlamıştı.

Viyana’daki müzakereler Washington’un anlaşmaya geri dönmesini hedefliyor. ABD, dolaylı olarak müzakerelere katılıyor.