ABD Başkanlık seçimindeki belirsizlik sürüyor

ABD Başkanlık seçimlerinin galibini belli olması için 5 eyaletteki oyların sayımı bekleniyor.

ABD’de 3 Kasım günü yapılan ve bugüne kadar oy sayımının bitmediği başkanlık seçimlerinin sonuçlarındaki belirsizlik devam ediyor.

Seçimin galibini belirleyecek oy sayımı da sürüyor.

Her eyalet büyük seçmene oy vererek, kimi Beyaz Saray’a taşıyacağını belirliyor.

Demokratların adayı Joe Biden’in büyük seçmen sayısı 264, Cumhuriyetçilerin adayı ve şimdiki başkanın büyük seçmen sayısı ise 214.

SEÇİM SONUCUNU BELİRLEYECEK EYALETLER…

Alaska’nın 3 büyük seçmeni bulunuyor ve onlarca yıldır demokrat adaya neredeyse oy çıkmamış. Alaska’daki 3 büyük seçmenin oyunun Donald Trump’a gitmesi bekleniyor.

Arizona eyaletindeki büyük seçmen sayısı 11. Bu eyalette Joe Biden yüzde 50.1, Donald Trump ise yüzde 48.5 oranında oy aldı.

Her iki aday arasında 47 binlik bir seçmen farkı bulunuyor.

Bazı basın organları bu eyalette Biden’in seçimin galibi olduğunu yazsa bile, bazı basın organları ise kesin sonuçları bekliyor.

Georgie eyaletinde ise 16 büyük seçmen bulunuyor.

Eyaletteki oyların yüzde 98’i sayılmış durumda. Güney Doğu ABD’nin bu eyaleti 1996’dan bu yana tercihini Cumhuriyetçilerden yana koyuyor.

Nevada eyaletinde ise 6 büyük seçmen bulunuyor. Oyların yüzde 89’u sayılmış durumda. Joe Biden’ın oy oranı yüzde 49.4, Donald Trump’un ise yüzde 48.5 olarak hesaplanıyor. Her iki aday arasındaki oy farkı ise 11.500.

Pennsylvanie Eyaleti’nde de 20 büyük seçmen bulunuyor.

Oyların yüzde 95’i sayılmış durumda. Sanayi eyaleti olan bu eyalette her iki adayın oy oranı birbirine yakın. Bu eyalette Trump, Biden’in önünde görülüyor.

Kuzey Caroline eyaletinin de 15 büyük seçmeni var.

Oyların yüzde 95’i sayılmış durumda. Bu eyalette de Trump, Biden’den önde. Her iki aday arasındaki oy farkı 77 bin olarak hesaplanıyor. Ancak bu eyalette posta yolu ile kullanılan ve seçimden sonraki 9 gün içerisinde ulaşan oylar da hesaplanacak.