ABD BM’den İran konusunda destek istedi

İran’a yönelik tavrını son aylarda sertleştiren ABD yönetimi, BM’nin bu ülkeye yönelik tavırlarına destek vermesini istedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Ortadoğu ve İsrail-Filistin sorununa ilişkin toplantıda konuşan ABD temsilcisi Nikki Haley, konseyin kendi politikalarına destek vermesi çağrısı yaptı.

ABD’nin İran’ın yanı sıra Almanya, Fransa, Çin, Rusya ve İngiltere’nin dahil olduğu 2015 nükleer anlaşmasına yönelik tavrını yineleyen Haley, ülkesinin İran’ın ‘yıkıcı tavrına’ karşı olduğu bir sürece girdiğini söyledi.

Haley, uluslararası toplumun İran’a karşı ABD’nin yaptığının aynısını yapması gerektiğini de savundu.

ABD Başkanı Donald Trump, ay ortasında aldığı bir kararla, nükleer anlaşmasını Kongre’nin önüne getireceğini duyurmuştu.

2015 nükleer anlaşması, İran’ın nükleer tesislerini uluslararası gözlemcilere açması karşılığında ekonomik yaptırımların aşamalı olarak kaldırılmasını öngörüyordu. Trump ise, İran'ın "fanatik bir rejimin yönetimi" altında olduğu, dünyaya ölüm, yıkım ve kaos yaydığı ve İran'ın "teröre en fazla destek veren" ülkelerden biri olduğu iddiasında.

Trump ayrıca, İran'ın "terörü destekleme" tutumunu yeniden değerlendirene kadar yeni önlemlerin alınacağını ilan etmişti.