ABD’de 200 belediye başkanından ‘silah yasası’ çağrısı

ABD’de hafta sonu gerçekleşen silahlı saldırıların ardından 200’u aşkın belediye başkanı Senato’yu silah pazarına ilişkin yeni yasal düzenlemeler yapmaya çağırdı.

Demokrat ve cumhuriyetçilerden oluşan 214 belediye başkanı senatörlere yazdığı mektupta, olağanüstü bir oturum düzenlenerek, Temsilciler Meclisi’nde onaylanan iki yasa tasarısına ilişkin oylama yapılmasını istedi.

Sözkonusu iki tasarı silah satın almak isteyenlerin geçmişlerine ilişkin kontrolleri daha da genişletmeyi öngörüyor. Bu denetimler, hem bireyler arasında hem de silah fuarlarındaki satışları da kapsıyor. Yasa tasarıları, ayrıca alıcıya ilişkin kontrolleri ile silah teslimi arasındaki süreyi on güne çıkarıyor.

Aralarında 31 kişinin hafta sonu hayatını kaybettiği Teksas eyaletindeki El Paso, Ohio’daki Dayton belediye başkanlarının da olduğu imzacılar, bu reformların silah sahiplerinin haklarını zan altında bırakmadan kentleri daha güvenli hale getireceğini belirtti.

Belediye başkanları, senatörlerden tatillerini yarıda keserek, silahlı şiddeti azaltmaya yardım etmek ve yasaları geçirmek için reformları oylamalarını talep etti

Her iki yasa tasarısı Şubat ayında demokratların elindeki Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmiş ancak, Cumhuriyetçilerin yönetimindeki Senato’nun gündemine bile girmemişti.

Cumhuriyetçi parlamenterlerin çoğu güçlü silah lobisi olan NRA’ya yakın kişilerden oluşuyor. Bunlar, Amerikalıların anayasal silah taşıma hakkını engelleyen tüm yasa önerilerine karşı çıkıyorlar.

Çarşamba günü bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, zihinsel sorunlar yaşayan kişilerin silahlarının ellerinden alınmasını sağlayacak düzenlemelerden yana olduğunu belirtmişti. Ancak Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen tasarılar gibi daha sıkı yasalar ya da hücum silahlarını yasaklanmasına karşı çıkıyor.