ABD’de ateşli silahla ölümlerde rekor

Silah edinme yasalarının tartışma yarattığı ABD’de yayınlanan son verilere göre geçtiğimiz yıl içinde 40 bine yakın kişi ateşli silahlarla öldürülürken, 2017 son 20 yılın en kanlı yılı olarak kayıtlara geçti.

CDC adlı hastalık ve önleyici tedavilerden sorumlu kuruluşun yayınladığı verilerde, 2017 yılında 39 bin 773 kişinin ateşli silahlarla yaşamını yitirdiği belirtildi. Bu ise 320 milyon nüfuslu ülkede günde ortalama 109 kişinin silahla vurularak hayatını kaybettiği anlamına geliyor.

CDC verilerine göre geçtiğimiz yıl ateşli silahlardan kaynaklı ölümler, 37 bin 133 olan trafik kazalarından ölümleri açık ara geride bıraktı. Aynı verilere göre her 100 bin kişiden 12’si silahla öldürülürken, 1996 yılından bu yanaki en yüksek orana ulaşıldı.

Öte yandan silahla ölümlerin en az 14 bin 542’sini cinayetler oluşturuyor. Polisle çatışmalar ve kazayla ölümler de oldukça fazla.

ABD’deki silahlanmaya karşı mücadele eden Giffords Law Center to Prevent Gun Violence tarafından yayınlanan verilerde ise, cinayetlere kurban gidenlerin büyük çoğunluğunun Siyahi erkekler olduğu belirtildi.

ABD’de her 100 bin kişiye düşen 12 silahla ölüm oranı birçok gelişmiş ülkeden kat kat daha fazla. Kanada’da yaşayan her 100 bin kişiden 2,1’i silahla vurularak yaşamını yitirirken, bu oran Almanya’da 0,9, Büyük Britanya’da ise 0,3.

ABD’de Barack Obama döneminde silah edinme şartlarını zorlaştırmaya yönelik bazı adımlar atılsa da, ülkedeki güçlü silah lobisinin direnişiyle karşılaşılıyor. Şimdiki başkan Donald Trump ise, silah edinme yasalarının sertleştirilmesine karşı çıkıyor.