ABD’de bebek sütü kıtlığı: Aileler endişeli

ABD’de Covid-19 salgını nedeniyle yaşanan tedarik sorunları çok sayıda reyonun boş kalmasına yol açtı. Bir üretim fabrikasının kapanması, durumu daha da ağırlaştırdı.

Ülkede bebek sütü kıtlığı karşısında ailelerin endişelerinin artması üzerine Beyaz Saray tedbir almak zorunda kaldı.

Amerikan yönetimi tarafından yapılan açıklamaya göre, Devlet Başkanı Joe Biden’in önce perakende ticaret ve bebek sütü üreticilerinin temsilcileriyle görüşmesi gerekiyor.

Bebekleri için süt tozu arayan birçok ebeveyn, birkaç gündür boş raflarla karşı karşıya bulunuyor.

Bu soruna bir yandan Covid-19 kriziyle bağlantılı kesintiler neden olurken, diğer yandan sağlık yetkililerinin talebi üzerine Michigan'daki Abbott üreticisinin bir fabrikasının şubat ayında kapatılması durumu ağırlaştırdı.

Piyasadaki en büyük aktörlerden biri olan söz konusu fabrikada üretilen üç bebek sütü referansı da bakteriyel enfeksiyon şüphesiyle raflardan kaldırıldı.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bu ürünleri tükettikten sonra en az dört bebeğin hastaneye kaldırıldığını ve bunlardan ikisinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Fabrika, FDA’nın yeşil ışık yakması halinde iki hafta içerisinde söz konusu tesisteki üretime başlayacaklarını bildirdi. Abott tarafından yapılan açıklamaya göre, üretim başladığında ürünlerin reyonlarda hazır bulunması için altı ila sekiz hafta beklemek gerekiyor.

Marketlerde durum alarm verici düzeyde. Diğer fabrikalar üretimi hızlandırsa da perakendecilerde bebek maması hazırlık stoklarındaki tükenmişlik, geçen hafta yüzde 43’e ulaştı. Nisan ayı ile kıyaslandığında yüzde 10’luk bir artış var.

ABD’de bu kıtlıklar ailelerin günlük yaşamları üzerinde ağır bir etkide bulunuyor.

ABD halk sağlığı kurumu tarafından 2020'de yayınlanan bir araştırma, 2017'de Amerika Birleşik Devletleri'nde doğan bebeklerin sadece dörtte birinin ilk altı ayında yalnız anne sütüyle beslendiğini gösterdi.