ABD’de gergin bekleyiş: 1500 mülteci sınıra ulaştı

ABD’nin bir ayı aşkın bir süredir sınırda yoğun önlemlerle beklediği Honduraslı mülteciler sınıra varmaya devam ediyor.

13 Ekim’de Honduras’tan yola çıkan göçmen karavanını oluşturan yüzlerce mülteciye ek olarak Perşembe günü yüzlercesi daha Meksika’nın Tijuana şehrine ulaştı. Toplamda 5 bini aşkın kişiden oluşan karavan, bir kaç grup halinde halen yoluna devam ediyor.

Bir kaç grup halinde Pazar günü Tijuana’ya ulaşan 800 kadar mülteciden sonra dün de 20 otobüs içerisinde bine yakın kişi kente vardı. Sınıra ulaşanların sayısının bin 500 civarında olduğu bildiriliyor.

ABD’nin Kaliforniya eyaleti sınırındaki şehre ulaşanların daha kuzeye gitmelerini engellemek üzere 6 bine yakın Amerikan askeri de sınıra kaydırılmıştı. Sınır polislerine ek olarak gönderilen askerlerin sayısının 15 bine kadar çıkarılması gündemde.

Orta Amerika’da çete şiddetinden dolayı 2 bin dolayında kişi Honduras’ın başkenti Tegucigalpa’nın 180 kilometre kuzeyindeki San Petdo Sula’dan yola çıkmıştı. Sosyal ağlarda yapılan çağrılar üzerine 13 Ekim’de yola çıkan göçmenler, bir kaç saat polisle karşı karşıya geldikten sonra Guatemala sınırına geçebilmişlerdi. Göçmenler daha sonra Meksika’ya ulaşmış ve haftalar süren bir yolculuk sonunda ABD’ye yaklaşmışlardı.

Göreve geldiği günden bu yana göçmenler konusunda sert söylemler ve icraatlarıyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump, göçmen karavanındakileri ‘işgalci’ olarak nitelendirmişti. Trump, sınır polisine ek olarak Ulusal Muhafızlar’a binlerce askeri Meksika sınırına gönderme talimatı vermişti.

Çarşamba günü itibariyle sınıra kaydırılan askerlerin sayısı 6 bin civarında iken, Savunma Bakanı James Mattis bu sayının 9 bine çıkarılacağını duyurmuştu. Donald Trump ise, bu sayının 15 bine çıkarılabileceğini ilan etmişti.