ABD’de kasırga: En az 63 ölü

Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu ve güneydoğusunda etkili olan Helene Kasırgası yetkililere göre en az 63 can aldı ve 10 eyalette milyonlarca kişiyi elektriksiz bıraktı.

Yetkililere göre Güney Carolina'da en az 24, Georgia'da 17, Florida'da 11, Kuzey Carolina'da 10 ve Virginia'da bir kişi hayatını kaybetti.

Helene, perşembe akşamı Florida'nın kuzeybatısında 5 ölçeğinde 4. kategori bir kasırga olarak karaya ulaştı ve rüzgârları saatte 225 km olarak ölçüldü. 

Kasırga daha sonra kuzeye doğru hareket ederek şiddetini kaybetti ancak ardında ağır bir tablo bıraktı. 

ABD Başkanı Joe Biden Cumartesi günü yaptığı açıklamada “Helene Kasırgasının yol açtığı can kaybı ve yıkımdan derin üzüntü duyuyorum” dedi. Biden, “İyileşmeye giden yol uzun bir yol olacak” diye ekledi.

Alabama, Florida, Georgia, Kuzey Carolina, Güney Carolina ve Tennessee, federal düzeyde acil durum ilan etti. 

Ulusal Kasırga Merkezi (NHC), elektrik kesintilerinin “uzun süreli” olabileceği uyarısında bulunurken, iki gün boyunca yaşanan ciddi sel felaketlerinin ardından durumun iyileşmeye devam edeceğini bildirdi. 

Kuzey Carolina'daki Asheville'e kadar geniş alanlar toprak kaymaları ve yoğun sel nedeniyle tahrip oldu. 

Kuzey Carolina Valisi Roy Cooper Cuma akşamı düzenlediği basın toplantısında “Bu, Kuzey Carolina'nın batısındaki bölgeler için modern tarihin en kötü fırtınalarından biri” dedi.