ABD’de kriz: İşsizler ve çocuklar açlıktan etkileniyor

Gelişmiş ülkeler arasında sosyal güvenliğin en zayıf olduğu ülkelerden ABD’de yeni krizle birlikte maddi durumu iyi olan aileler dahi gıda temin edemeyecek duruma geldiler.

Yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid-19 salgınından en fazla etkilenen ülke, Amerika Birleşik Devleltleri (ABD). Şimdiye kadar John Hopkins Üniversitesi’nin verilerine göre, dün itibariyle ABD’de toplam 1 milyon 388 bin vaka tespit edildi. Ölü sayısı ise 83 bin 700’ü aştı.

AĞIR EKONOMİK KRİZ İŞSİZLİĞİ ARTTIRDI

Covid-19 salgını nedeniyle aksayan ekonomik aktiviteler tüm dünyada olduğu gibi ABD’de de büyük bir krize neden oldu. İşsizlik oranının yüzde 5’lerden yüzde 15’e fırladığı ülkede milyonlarca kişi de gıda sorunuyla karşı karşıya.

Sosyal güvenlik sisteminin en zayıf olduğu ülkelerden olan ABD’de ekonomik kriz nedeniyle 20 milyonu aşkın kişi işini kesin olarak kaybetti. İşsizlik nedeniyle çalıştığı dönemde ‘refah seviyesi yüksek’ olarak kabul edilen milyonlar da yoksullukla karşı karşıya.

Ani gelen kriz nedeniyle belirli bir gelir düzeyine sahip milyonların da gıda alamaz konuma geldikleri bildiriliyor. Birçok kentte yapılan gıda yardımlarını almak için sıraya girenler arasında ‘lüks’ sayılan araçlara binen kişilerin olması, krizin orta ve üst gelir düzeyini de vurduğunu gösteriyor.

HER 5 ÇOCUKTAN BİRİ GÜNÜ AÇ BİTİRİYOR

Yaşanan kriz nedeniyle ülkedeki on milyonlarca çocuğun da yeterli düzeyde beslenemediği bildiriliyor. Geçtiğimiz hafta Brookings Enstitüsü tarafından yayınlanan bir raporda, ülkedeki her 5 çocuktan birinin ‘yeterince doyamadan’ günü bitirdiklerine dikkat çekilmişti.

Rapora göre, genel toplamda gıda güvensizliği hanelerin yüzde 23’ünde görülürken, sadece anneleriyle yaşayan 12 yaş altı çocuklarda bu oran yüzde 40’ı buluyor. 18 yaşın altındaki çocukların yaşadığı hanelerin toplamında ise gıda güvensizliği yüzde 35’e yaklaşıyor.

OKULLARIN KAPANMASI EN BÜYÜK ETKEN

Çocuklardaki açlığın artmasında özellikle okulların kapanmış olmasının etkili olduğu bildiriliyor. Birçok okulda kantinlerde uygun fiyatlara öğle yemeği sunuluyor. Ancak birçok eyalette okulların kapalı olması nedeniyle çocuklar bu imkândan mahrum kalıyor.