ABD’de Obamacare yasasının kaderi Yüksek Mahkeme’ye bağlı

ABD Başkanı Donald Trump’ın Obamacare sağlık yasasının iptali için Yüksek Mahkeme’ye başvurmasıyla en az 23 milyon dar gelirli sağlık sigortasından mahrum bırakılmayla karşı karşıya.

Donald Trump’ın selefi Barack Obama döneminde 2010 yılında kabul edilen Obamacare adlı sağlık yasası, 20 milyona yakın kişinin daha sağlık sigortasına sahip olmasını sağlıyordu. Ancak Trump 2016 seçimlerinden önce yasayı kaldırma sözü vermişti.

2017 yılından bu yana farklı yargı organlarında görüşülen yasa, Trump yönetimi tarafından getirilen değişikliklerle etkisiz hale getirilmek istenmişti. Son olarak Demokrat Parti tarafından ABD Yüksek Mahkemesi’ne yapılan başvuruda, yasanın genelinin ele alınması ve tartışmalara son verilmesi talep edilmişti.

Dün ise yine Yüksek Mahkeme’ye başvuran Trump yönetimi, resmi adıyla Affordable Care Act (ACA) olan yasanın tümüyle iptalini talep etti.

Obamacare’in iptal edilmesi halinde ülkede 23 milyon kadar dar gelirlinin sağlık sigortasından tümüyle mahrum kalacağı tahmin ediliyor. Hali hazırda Trump yönetiminin getirdiği ek şartlar nedeniyle son 3 yılda 7 milyon kişinin kapsam dışında kaldığı bildiriliyor. Bu şartlar arasında sistemden yararlanmak için bireylerin sigortalarını kendilerinin yapması bulunuyordu. Ancak bu şart daha sonra mahkeme kararıyla iptal edilmişti.

Trump’ın 2016 seçimlerinden önce kesin olarak kaldırma sözü verdiği Obamacare yasası hakkında Yüksek Mahkeme’nin incelemelerinin ekim ayında başlaması bekleniyor. Yasaya ilişkin kararın Kasım ayındaki seçimlerden sonraya sarkmasına kesin gözle bakılıyor.