ABD’de silah karşıtı kampanyası: Şirketlerden geri adım

ABD’de geçtiğimiz hafta yaşanan lise katliamından sonra silah satışlarının sınırlandırılmasına yönelik kampanyalar devam ederken, silah lobisini güçlendiren bazı şirketler geri adım atmaya başladı.

14 Şubat’ta Florida’daki Marjory Stoneman Douglas High School adlı lisede gerçekleşen ve 17 öğrencinin yaşamına mal olan katliamdan sonra silah yasalarının sertleştirilmesine yönelik talepler artmıştı. Öğrencilerin sokakta ve sosyal medya üzerinden başlattığı kampanyaların da etkisiyle silah edinme yasalarının sertleştirilmesi yönündeki kamuoyunda yükselen bir talep söz konusu.

2015 yılında yüzde 50 olan silah yasalarının sertleştirilmesi yanlılarının oranı günümüzde üçte ikiye ulaşmış durumda. Buna karşılık ABD Başkanı Donald Trump, okullardaki bazı öğretmenlerin savunma amaçlı silah taşıyabilecekleri gibi ölümleri daha da arttıacak bir öneri getirmişti.

ŞİRKETLER SİLAH LOBİSİ ÜYELERİNE YAPTIKLARI İNDİRİMLERİ KALDIRIYOR

Öğrenci kampanyalarının hedefinde olan Amerikan silah lobisinin başta gelen kuruluşu National Rifle Association (NRA) ise, ABD’nin neden daha fazla silahlanması gerektiğini topluma anlatamaz duruma geldi.

Öğrencilerin boykot çağrılarının hedefindeki NRA üyelerine birçok farklı alandan şirket tarafından indirimler ile diğer bazı ek avantajlar sunulduğu biliniyor. Bunlar arasında NRA üyelerine hayat sigortasından içki kulüplerine üyeliğe kadar birçok alanda indirimler bulunuyor.

Fakat kampanyaların etkisiyle birçok şirket ve finans kuruluşu geri adım atmak zorunda kaldı. Ülkenin önde gelen özel bankalarından First National Bank of Omaha, NRA ile birlikte sundukları kredi kartlarını yenilememe kararı aldığını duyurdu. Öte yandan taşıt kiralamada önde gelen şirketlerden Hertz ile Enterprise Holding, NRA üyelerine sundukları indirim programlarını durdurduklarını açıkladılar.

Birçok büyük sigorta şirketi de, NRA üyesi şirketlere sundukları indirimli sigorta poliçelerini askıya aldıklarını ilan ettiler.

ABD’de her yıl ateşli silahlarla onlarca toplu katliam yapılırken, yılda 30 bin kadar kişinin ateşli silahlarla öldürüldüğü biliniyor.