ABD’den İran’a saldırı uyarısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) son günlerde Irak’taki temsilciliklerine yönelik saldırılardan İran’ı sorumlu tutarken, Tahran yönetimini olası yeni saldırılara karşı uyardı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Irak’ta Amerikan vatandaşları veya çıkarlarına yönelik herhangi bir saldırıdan doğrudan İran’ın sorumlu tutulacağı duyuruldu.

Geçtiğimiz günlerde Basra’daki ABD Konsolosluğu ile Bağdat’taki büyükelçilik binasının olduğu komplekse yönelik saldırılara dikkat çekilen açıklamada, saldırıların İran’ın desteklediği gruplarca gerçekleştirildiği savunuldu.

“İran para, silah ve eğitimle desteklediği gruplarca gerçekleştirilen bu saldırıları durdurmak için hiçbir şey yapmadı” denilen açıklamada, ABD büyükelçiliği binasının da olduğu Bağdat’taki yeşil bölgeye düşen top mermilerinin Tahran destekli gruplarca atıldığı iddiasına yer verildi.

Beyaz Saray açıklamasında, ABD’ye ait binalar ile Amerikan görevliler veya vatandaşlarının etkileneceği herhangi bir saldırıdan doğrudan Tahran rejiminin sorumlu tutulacağı uyarısı yapıldı. Açıklamada, “ABD, Amerikalıların hayatlarını savunmak için hızlı ve kararlı bir biçimde cevap verecektir” denildi.