ABD’den İran’da ‘seçim’ yaptırımı

Washington yönetimi, binlerce adayı saf dışı bırakan İran Anayasa Koruma Konseyi’nin beş yetkilisine yaptırım kararı aldı.

ABD’nin yaptırım uyguladığı kişiler arasında özellikle Anayasa Koruma Konseyi’nin ultra muhafazakar şefi Ayetullah Ahmed Cenneti var.

Hazine Bakanı Steven Mnuchen yaptığı yazılı açıklamada “Trump yönetimi, rejimin zararlı ajandası lehine seçimleri manipüle etmesini maruz görmeyecek” dedi.

Mnuchen, yaptırımların “İran halkının kendi yöneticilerin özgür bir şekilde seçmesini engellemeye katkıda bulunan üst düzey sorumluları” hedef aldığını ifade etti.

Hazine Bakanı, “ABD İranlıların demokratik özlemlerini desteklemeye devam edecek” diye ekledi.

İran’da 21 Şubat’ta genel seçimlere gidiliyor. Adayları doğrulamakla görevli Anayasa Koruma Konseyi 7bin 296 kişinin adaylığını ise reddetti. Onay alan 7 bin 148 aday, 290 sandalye için yarışacak.

Anayasa Koruma Konseyi, 12 üyeden oluşuyor. Bunlardan 6’sı doğrudan Dini Lider tarafından atanıyor. Geri kalan 6’sı da adli erkin şefi tarafından belirleniyor. Adli erkin başı ise yine Dini Lider tarafından atanıyor. Sonuç olarak, 12 üyenin tamamı Dini Lider’e sadık kişilerden oluşuyor. Adaylıkları iptal edilenlerin çoğunluğu, “ılımlı” ve “reformcu” muhafazakar olarak tabir edilen hükümet koalisyonundan gelenlerden oluşuyor.

Seçimlere doğru gidilirken, boykot ve ilgisizlik de yayılıyor. Bir yandan derinleşen kriz, diğer yandan demokratik bir seçimin olmayışı giderek daha fazla seçmenin sandıklara sırt dönmesine yol açıyor. Önceki seçimlerde de boykot hep gündemdeydi.

9 Şubat günü ortak bir açıklama yapan Doğu Kürdistan Demokratik ve Özgürlük Topluluğu (KODAR) ve Kürdistan Özgür Yaşam Partisi (PJAK), seçimleri boykot kararı aldıklarını bildirdi. Her iki organizasyon yaptığı açıklamada, seçimlerin biçimsel ve anti demokratik olduğu, halkların taleplerine cevap olmadığı tepkisinde bulundu. Açıklamada, yeni meclisin de biçimsel olacağı ve halkların demokratik-meşru taleplerini reddedeceği kaydedildi.

Muhalif grup Halkın Mücahitleri de boykot çağrısında bulundu. Halkın Mücahitleri’nin sürgündeki siyasi vitrini olarak değerlendirilen İran Ulusal Direniş Konseyi Başkanı Meryem Racavi, seçimleri boykot etmenin “yurtsever bir görev” olduğunu belirtti.