ABD’den İran’dan petrol ithalatını durdurma çağrısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından dünya ülkelerine dayatılan İran petrolünü satın almama baskısıyla, bu ülkenin petrol ihracatının Kasım ayına kadar sıfırlanması isteniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 2015 Nükleer Anlaşması’ndan geri çekilmesi ardından Washington’un İran’a yönelik yaptırımlarının diğer ülkelerce de uygulanması talep ediliyor.

İran’dan petrol ithalatına son verilmesini isteyen bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, buna Kasım ayına kadar müsade edeceklerini kaydetti. Haber ajanslarına konuşan ve isminin verilmesini istemeyen üst düzey yetkili, dünyadaki petrol üretiminin bundan etkilenmemesi için önümüzdeki haftadan itibaren Ortadoğu ülkeleriyle görüşmeler yapacaklarını belirtti.

TÜRKİYE, ÇİN VE HİNDİSTAN’LA GÖRÜŞÜLECEK

Kasım ayına kadar İran’dan yapılan petrol ithalatının sonlandırılması talebi tüm dünya ülkelerine yöneltilirken, özellikle Türkiye, Çin ve Hindistan gibi ülkelere dikkat çekiliyor.

Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, yaptırımlarına rağmen İran’dan petrol alınmasının nedeninin bu ülkelerin ‘ABD’ye ilişkisiyle’ bağlantılı olduğunu vurguladı. Yetkili, İran’dan en çok petrol alan ülkelerden olan Çin, Hindistan ve Türkiye’yle görüşmeler olacağını da kaydetti.