ABD’den Kuzey Kore’ye yeni yaptırımlar

ABD, son aylarda ilişkilerde belirli bir iyileşmenin sağlandığı Kuzey Kore’ye yönelik yeni yaptırım kararı aldığını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Kuzey Koreli üç üst düzey yöneticinin yaptırım kapsamına alındığı bildirildi.

Pyongyang yönetiminin kendi halkını ‘kontrol ve baskı altına alma’ politikası olduğu savunulan açıklamada, yaptırımların sansür ve insan hakları ihllalerini yöneten kişilere yönelik olduğu belirtildi. Açıklamaya göre, Kuzey Kore Devlet Güvenliği Bakanı Jong Kyong Thaek, İşçi Partisi Propaganda ve Ajitasyon Bölümü Direktörü Pak Kwang Ho ile Organizasyon ve Yönetim Bölümü Direktörü Choe Ryong Hae hakkında yaptırım kararı alındı.

İki ülke arasında Kuzey Kore’nin nükleer ve balistik füze programları nedeniyle yaşanan gerginlikler ardından süpriz bir biçimde Ocak ayından itibaren yumuşama dönemi başlamıştı. Güney Kore’deki kış olimpiyatları vesilesiyle gelişen diyalog sonucunda ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında Haziran ayında bir görüşme gerçekleşmişti.

Kuzey Kore, Mayıs ayında yayınladığı bir videoyla ülkedeki tek nükleer santralin imha edildiğini ilan etmişti. Ancak bu görüntüler bağımsız kaynaklarca henüz doğrulanmış değil.