ABD’den Somali’de bombardıman: ‘Onlarca’ Şebab çetesi öldü

Amerikan ordusunun Somali’de faaliyet gösteren El Şebab çetelerine yönelik düzenlediği hava saldırılarında 60 civarında çetenin öldürüldüğü bilgisi verildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusunun Afrika’daki operasyonlarını yöneten birimi Africom’dan yapılan açıklamada, 12 Ekim günü El Şebab çetelerine yönelik kapsamlı bir hava saldırısının düzenlendiği duyuruldu.

Açıklamada, Harardhere bölgesindeki çete üslerine yönelik saldırılara ilişkin “Bu hava saldırısında yaklaşık 60 teröristin öldürüldüğünü tahmin ediyoruz” denildi.

Hava saldırısının Somali hükümetine ‘destek’ amacıyla yapıldığı vurgulanan açıklamada, operasyonun oldukça etkili olduğu savunuldu.

El Kaide’yle bağlantılı Şebab adlı çete hareketi, 2011 yılında başkent Mogadişu’dan tümüyle çıkarılmıştı. Çeteler o tarihten bu yana daha çok ülkenin kırsal kesimlerinde etkili iken, başkent dahil birçok kentte de intihar saldırıları düzenliyor.

Çetelere karşı Somali ordusunun yanı sıra Afrika Birliği Somali Misyonu (Amisom) kapsamındaki askeri birlikler de mücadele ediyor.

ABD ordusu Kasım 2017’de de büyük bir hava saldırısı düzenlemiş ve en az 100 El Şebab çetesi öldürülmüştü. Belli aralıklarla düzenlenen bu tür saldırılarda son olarak Eylül ayında 18 Şebab üyesinin öldürüldüğü duyurulmuştu.