ABD’den Venezuela’ya yeni yaptırımlar

ABD, ekonomik kriz içindeki Venezuela’da çok sayıda şirket ve kişiye yönelik ağır yaptırım kararları alındığını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, aralarında eski Venezuela mali istihbarat örgütünün direktörünün de olduğu 3 kişiyle 16 şirkete yönelik yaptırım uygulama kararı aldı. Bakanlığın açıklamasına göre, ‘uyuşturucu kaçakçılığıyla’ suçlanan bu kişilerin yönettiği 4’ü Panama’da 16’sı ise Venezuela’da toplam 20 şirket bulunuyor.

Bakanlığa bağlı Yabancı Aktifleri Kontrol Ofisi (OFAC) tarafından belirlenen bu kişilerden birinin Venezuela’da eski bir istihbarat biriminin başındaki kişi olduğu savunuluyor.

Yaptırımlar kapsamında bu kişişlere ait şirketlerin tüm amal varlıklarına el konulması kararlaştırılırken, Amerikan vatandaşlarının bu şirketlerle iş yapmaları da yasaklandı.

Venezuela’da özellikle petrol fiyatlarının düşmesiyle son yıllarda ağırlaşan ekonomik kriz nedeniyle yüz binlerce kişinin ülkeyi terk etmek zorunda kaldığı bildiriliyor. Sosyalist Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, sağ muhalefet ve ABD başta olmak üzere batılı ülkelerin baskılarına rağmen başkanlık seçimlerini erkene almaya yanaşmamıştı.