ABD’den Zarif’e yaptırım yok: Diplomatik yol açılacak mı?

Washington yönetimi, şimdilik İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’e yönelik yaptırım uygulamamaya karar verdi. Bu durum, Washington’un diplomatik yolu açabileceği şeklinde yorumlandı.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, 24 Haziran’da yaptığı açıklamada Zarif’in kara listeye alınacağını ve İranlılara ait milyarlarca dolarlık mal varlığının dondurulacağını bildirmişti.

Reuters’a göre, İran Dışişleri Bakanı Zarif’in karar listeye alınması sıradışı bir olay olacaktı ve ABD’nin Tahran ile anlaşmazlıklarını çözmek için diplomatik yolu kullanmasını engelleyecekti.

Reuters’a konuşan Amerikalı kaynaklar, Zarif’in şimdilik listeye alınmama kararı alındığını belirtirken, nedenlerini açıklamadı.

Bir kaynak, “Bunun yararlı olmayacağını değerlendirdik” derken, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Zarif’in “şimdilik” listeye alınmasına muhalefet ettiğini belirtti.

ABD’nin Mayıs 2018’de nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak çekilmesinden bir yıl sonra, İran rejimi de 8 Mayıs’tan itibaren her 60 günde, aşama aşama bazı kararları askıya aldı. Tahran, anlaşmanın Avrupalı imzacılarını ABD yaptırımlarını aşabilmek için verdiği sözleri tutmaya zorluyor.

Tahran yönetimi son olarak Pazartesi günü yaptığı açıklamada nükleer anlaşmada belirlenen uranyum zenginleştirme sınırı olan yüzde 3.67’nin üzerine çıktıklarını bildirdi. Zaman kazanmaya çalışan Avrupalılar anlaşmanın tamamen bozulmaması için, ortak komisyonu acilen toplantıya çağırdı.