ABD düşük güçte nükleer başlıkları denizaltılara ekledi

Rusya’nın nükleer silahlarını modernizasyon aşamasında olduğunu iddia eden ABD yönetiminden ilk kez bir denizaltıya ‘düşük güçte nükleer silahın’ monte edildiği duyuruldu.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, Amerikan Deniz Kuvvetleri (US Navy) tarafından bir denizaltına düşük güçte nükleer silah eklendiği bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, W76-2 türü bir düşük güçte nükleer başlığın bir denizaltı balistik füzeye takılarak kullanıma hazır hale getirildiği kaydedildi.

ABD’nin bu kararı 2 yıl önce duyurulan bir ‘nükleer duruş’ adlı yayınla ortaya konmuştu. Rusya’nın nükleer silahlanmaya ağırlık verdiğini savunan Washington yönetimi, 50 kadar nükleer başlığın gücünün düşürülerek denizaltılara monte edileceğini ilan etmişti.

ABD’ye göre Rusya, 2000 civarındaki taktik nükleer silahının modernizasyonuna başladı ve bu silahlarla sınırındaki Avrupa ülkelerini tehdit ediyor. Bu iddia kapsamında Rusya’nın caydırıcılığı temel alan stratejik nükleer silahların yok edilmesine dair New START antlaşmasındaki yükümlülüklerine uymadığı da savunuluyor.

W76-2 adlı düşük güçteki nükleer başlığın 5 kiloton civarında patlayıcı yükü bulunuyor. Bu ise 1945’te Hiroşima’ya atılan bombadan 3 kat daha az. Ancak normalde Amerikan denizaltılarına monte edilen diğer nükleer başlıklar yanında oldukça düşük kalıyor.