ABD Husilerle doğrudan müzakereye hazırlanıyor

Wall Street Journal (WSJ) gazetesine göre ABD yönetimi, Yemen’de İran destekli Husilerle doğrudan müzakerelerde bulunmaya hazırlanıyor.

WSJ, dosyaya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde “ABD, Suudi Arabistan’ı Yemen’de bir ateşkesi müzakere etmek için Husi yöneticileri ile Umman’da gizli görüşmelere katmak amacıyla Suudi Arabistan’ı teşvik etmeye çalışıyor” diye yazdı.

Gazeteye göre, bu girişim bölgesel savaş endişesinin arttığı bir dönemde Donald Trump yönetimi ile Husiler arasında ilk iletişim kanalını açabilir. Aynı gazete, ABD müzakere heyetinin başında Trump yönetiminin ilk Yemen büyükelçisi olan Christopher Henzel’in yer alacağını belirtti.

Eski Başkan Barack Obama döneminde Amerikalı yetkililer Haziran 2015’te, diğer bir ifadeyle Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun Yemen müdahalesinden üç ay sonra Husilerle kısa temaslar gerçekleştirmişti. Bu görüşmelerde Husilerin BM çatısı altında Cenevre’deki müzakerelere katılması için ikna çalışması yürütülmüştü. Cenevre görüşmeleri ve şimdiye kadarki diğer görüşmeler Yemen’deki çatışmanın son bulmasını sağlamadı.

WSJ, “Washington’da ayrıca Suudi Arabistan’ın ciddi anlamda çatışmaya son vermek istemediğine dair endişeler var” diye yazdı.

Amerikalı yetkililerin, diplomatik seçeneği savunmak için bu hafta Suudi yöneticilerle görüşmesi bekleniyor. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompe

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Yemen’deki savaşta farklı insani kuruluşlara göre, çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre 3,3 milyon kişi halen iç göçe maruz kalmış durumda ve 24,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu da nüfusun yüzde 80’ne denk geliyor.