ABD ile İran arasında karşılıklı 'terörizm' suçlaması

ABD yönetiminin, İran Devrim Muhafızları’nı “terörist örgütler” listesine alma kararı ardından, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ABD’yi “uluslararası terörizmin başı” olarak suçladı.

ABD’nin İran Devrim Muhafızları’na karşı aldığı tedbiri kınayan Hasan Ruhani, İran Cumhuriyeti’nin ideolojik ordusu Devrim Muhafızları’nın kuruluşundan bu yana “terörizme karşı mücadeleye angaje olduğunu” savundu. Ruhani, ABD’yi “uluslararası terörizmin başı” olarak suçladı.

ABD Başkanı Donald Trump, Pazartesi günü yaptığı açıklamada Devrim Muhafızları’nın Amerikan “terörist öğütler” listesine alındığını duyurdu.

Trump, ilk kez yabancı bir hükümete bağlı bir örgütün bu şekilde tanımlandığını söyledi. ABD Başkanı, bu tedbirin İran üzerindeki baskıları arttırmaya hizmet edeceğiniz sözlerine ekledi.

Yazılı bir açıklama yapan Trump, kararın “İran’ın sadece terörizmi destekleyen bir ülke olmakla kalmayıp, Devrim Muhafızları’nın aktif bir şekilde terörizme katıldığı, finanse ettiği ve teşvik ettiğinin tanınması” olduğunu belirtti. Trump, “Eğer Devrim Muhafızları ile iş yaparsanız, terörizmi finanse edersiniz” diye noktaladı.

Amerikan Terörizmler Mücadele Koordinatörüne göre İran hükümetine bağlı Devrim Muhafızları’na yapılacak her maddi destek, “federal bir suç” olarak değerlendirilecek.

Devrim Muharızları’nın elit gücü Kudüs Güçleri de, sözkonusu tanımlama kapsamında yer alıyor. Devrim Muhafızları’nın dış kolu olan Kudüs Güçleri, özellikle İran’ın Ortadoğu’daki ittifaklarını destekliyor. Bunların başında Suriye’de Başar El Esad rejimi ve Lübnan’da Hizbullah geliyor.