ABD ile Fransa arasında 'tehdit' tartışmaları

Bugün Paris’te bir araya gelecek Fransa ile ABD başkanları arasında Macron’un AB ordusu ve Amerikan tehdidi konusundaki sözleri nedeniyle karşılıklı bir gerginlik yaşanıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Birliği’nin (AB) ortak savunmasına ilişkin Salı günü yaptığı bir açıklamada, ABD’yi de tehditler arasında göstermişti.

Europe 1 radyosuna konuşan Macron, “Çin, Rusya ve hatta Amerika Birleşik Devletleri’ni göz önünde tutarsak, biz (Avrupa) kendi kendimizi savumalıyız” demişti.

Macron’un bu sözleri, ABD’nin de Rusya ve Çin gibi açıktan ‘tehdit’ olarak nitelendirilen ülkeler gibi endişe yarattığının işareti olarak kabul ediliyor.

Macron’un ortak bir Avrupa ordusunun kurulmasına ilişkin söylediği bu sözler, bu Cumartesi Paris’te olacak olan ABD Başkanı Donald Trump’tan sert tepki gördü.

Fransa’ya indiği esnada Twitter üzerinden mesaj paylaşan Trump, Macron’un ABD’yi Avrupa’nın ‘düşmanları’ arasında göstermesinin ‘hakaret’ olduğunu vurguladı.

Avrupa ülkelerini yine NATO’ya yaptıkları mali katkı üzerinden vuran Trump, “Avrupa, belki de öncelikli olarak büyük oranda ABD tarafından finanse edilen NATO’ya adil katkı paylarını ödemeliler” diye yazdı.

Donald Trump’ın ticari ilişkiler başta olmak üzere birçok konudaki keskin açıklamaları, on yıllardır müttefiki olan Avrupa ülkelerinde de endişeyle karşılandığı biliniyor.

İki lider, Birinci Dünya Savaşı’nın bitişinin 100’üncü yılı vesilesiyle Paris’te yarın düzenlenecek anma törenleri öncesinde bugün bir araya gelecekler.