ABD ile Meksika arasında sınır güvenliği tartışmaları

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Meksika sınırına binlerce ordu mensubunu gönderirken, Meksika’dan bu önlemlere sert tepki geldi.

Göçmen geçişlerini ve uyuşturucu kaçakçılığını önleme gerekçesiyle Meksika sınırında duvar inşa etmek isteyen Donald Trump, inşa bitene kadar sınırda ordunun rezerve birlikleri olan Ulusal Muhafızları görevlendirdiğini duyurmuştu. Trump, dün bu kapsamda Meksika sınırına bu birliklerden 2 bin ila 4 bin arasında askerin gönderileceğini ilan etti.

Ancak ABD Başkanı’nın bu kararına ve yapılan diğer bazı açıklamalara Meksika yönetiminden tepki geldi. Meksika Devlet Başkanı Enrique Peña Nieto, Donald Trump’ın kendilerine yönelik tavrının ‘tehditkar’ ve ‘saygıdan yoksun’ olduğunu savundu.

İki ülke arasındaki sıkı ve dinamik ilişkilerin ‘kimi zorluklarının’ olduğunu kabul eden Nieto, “Ancak bu, iki ülke arasındaki tehditkar tavırları ve saygı noksanlığının gerekçesi olamaz” diye konuştu.

Donald Trump’ın özellikle Meksika’dan gelen göçmenler ile bu ülke ile ticaretteki büyük açık nedeniyle yaptığı açıklamalar tepki çekmişti.