ABD iltica düzenlemelerini sertleştiriyor

Başta Meksika ve Orta Amerika ülkelerinden olmak üzere göçe karşı sert tutum takınan ABD yönetimi, iltica yasalarında yeni değişiklikler yapıyor.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Adalet Bakanı Jeff Sessions, ülkesinin iltica hakkına ilişkin düzenlemelerde değişikliklerle göçü azaltmayı hedeflediğini söyledi.

Buna göre, özellikle Orta Amerika ülkelerinden gelen bireylerin başvurularında sıkça görülen kaçış nedenleri iltica dosyası için yeterli olmayacak. Bunlar arasında silahlı çetelerce tehdit edilmek veya aile içi şiddet de bulunuyor. Bu tür gerekçeler, artık iltica prosedürünün açılması için yeterli neden sayılmayacak.

ABD yönetiminin Şubat ayında açıkladığı bir göç planında da, ülkedeki 1,8 milyon kaçak göçmene vatandaşlık önerisi getirileceği duyurulmuştu. Ancak bunun için en az 12 yıl ABD’de yaşamış olmak ve ‘eğitim ve iş yükümlülüklerini karşılamak ve iyi ahlaki bir karaktere sahip olduğunu göstermek’ gibi kriterler getirilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın vaatleri arasında en çok göçün geldiği Meksika ile binlerce kilometrelik sınıra duvar örme bulunuyordu. Trump’ın ‘maliyetini Meksika tarafından ödeme’ şartıyla vaat ettiği duvar projesi, büyük tepki çekmişti.

Yine geçtiğimiz yıl 7 Müslüman ülkeden gelen bireylere yönelik vizeler geçici olarak kaldırılmıştı. Bu tür kararların çoğu Amerikan yargısından geri dönmüştü.