ABD Irak’taki savaş misyonuna son veriyor

ABD Başkanı Joe Biden, Irak’taki Amerikan güçlerinin varlığı konusunda “yeni bir aşama”yı ilan ederek, yıl sonuna kadar tüm “savaş misyona” son vereceklerini açıkladı.

Irak Başbakanı Mustafa El Kazımi’yi Beyaz Saray’a davet ederek bir görüşme gerçekleştiren Joe Biden, “Yıl sonunda savaş misyonu içerisinde olmayacağız” dedi.

Biden, ancak “terörizme karşı işbirliğinin tartışmakta oldukları bu yeni aşamada da devam edeceğini” sözlerine ekledi.

Biden, ABD’nin Irak’taki askerlerinin rolünün DAİŞ çetelerine karşı Iraklı güçleri “eğitmek” ve “yardım etmek” olacağını belirtirken, başka detay vermedi.

Ülkesinde çok kırılgan olan pozisyonunu pekiştirmeyi sağlayacak siyasi bir işaret için Washington’u ziyaret eden Irak Başbakanı Kazımi, “İlişkimiz hiç olmadığı kadar sağlam” dedi. Bu ziyaret, genel seçimlerden üç ay öncesine denk geldi.

2014’te DAİŞ çetelerine karşı Bağdat’a yardım etmek gerekçesiyle Irak’a gönderilen Amerikan birliklerinin çoğu eski Başkan Donald Trump döneminde çekildi.  Resmi olarak 2 bin 500 dolayında Amerikan askeri Irak’ta bulunuyor. Bu askerler çatışmaya girmezken, zaten “danışmanlık yapmak” ve “eğitmek” rolünü oynuyor.

Kazımi, Biden’ın bu açıklaması ile İran yanlısı Haşdi Şabi koalisyonu içerisindeki fraksiyonların tepkisini de yatıştırmayı umuyor. Yılın başından bu yana Irak’ta Amerikan çıkarlarına karşı düzenlenen 50 dolayında saldırıdan Tahran yanlısı gruplar sorumlu tutuluyor. Bu gruplar, Amerikan birliklerinin tamamen çekilmesini istiyor.