ABD Kıbrıs’ta iki devletli çözümü reddetti

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kıbrıs ziyaretinde dayattığı iki devletli çözümü reddetti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın üç numaralı ismi Victoria Nuland, ABD’nın Kıbrıs için iki devletli çözümü reddettiğini belirtti.

Parlamentoda ABD’nin iki devletli çözümü muğlaklığa yer vermeyecek şekilde reddedip reddetmediği sorulduğunda Nuland, “Evet, kesinlikle” dedi.

Nuland, “Yalnızca Kıbrıs liderliğindeki, iki bölgeli ve iki toplumlu bir sürecin Kıbrıs'a barış ve istikrar getirebileceğine inanıyoruz” diye ekledi.

Erdoğan, 1974 yılından beri Türk devletinin işgali altındaki Kıbrıs’ın kuzey parçasına Salı günü düzenlediği ziyarette, iki devlet olmadan hiçbir müzakerenin ilerleyemeyeceğini savunmuştu. Erdoğan ayrıca 40 yılı aşkın bir süredir kapalı olan ve hayalet kent olarak adlandırılan Varoşa’nın (Maraş) yeniden açılması sürecinin devam edeceğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de salı akşamı yaptığı açıklamada Varoşa’nın yeniden açılmasını kınayarak, “provokasyon, kabul edilemez” ve taahhütlere “aykırı” olduğunu kaydetmişti.

Twitter üzerinde bir açıklama yapan Blinken, Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Christodulides ile görüştüğünü belirterek, “BM Güvenlik Konseyi'nden kesin bir yanıt için bastırıyoruz” dedi.

Victoria Nuland ise bu konuda Türk yetkililerle de Varoşa konusundaki kararlarından geri dönmeleri için görüştüklerini belirtti.