ABD Kongresi’nden ‘Türkiye’ye yaptırım uygulansın’ çağrısı

ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komisyonları, Rusya ile S-400 anlaşması nedeniyle Türk devletine yaptırım uygulanmasını istedi.

Her iki komisyon, aylar süren pazarlıklardan sonra Amerikan Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) 738 milyar dolarlık 2020 yılı bütçesi üzerine anlaşma sağladı.

Üzerinde anlaşma sağlanan Ulusal Savunma Yetki Yasası'nın (NDAA) yıl bitmeden ABD Kongresi'nden geçmesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın onayına sunulması bekleniyor.

Her iki komisyon, Türk devletinin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemini satın almasının F-35 savaş uçağı geliştirme programını tehdit ettiğini belirterek, Trump’tan Türkiye’ye yaptırım uygulaması çağrısında bulundu. Temsilciler Meclisi ve Senatosu'nun Silahlı Hizmetler Komisyonları, F-35 savaş uçaklarının Türkiye’ye transferinin de yasaklanması talebinde bulundu.

Komisyonlar, Rusya ile her tür askeri işbirliğinin yasaklanmasını da önerdi. 2020 yılı bütçesi kapsamında Ukrayna’ya 300 milyon dolarlık askeri yardım da verildi. 

Bütçeye eklenen özel madde, Ankara rejimine Kuzey Akım 2 ve TürkAkım projeleri nedeniyle de yaptırım uygulanmasını öngörüyor.

Kuzey Akım 2 projesi, Rus kıyılarından itibaren Baltık’tan geçerek Almanya’ya doğru 55 milyar metreküp kapasiteli gaz boru hattının inşasını öngörüyor. Hattın işletilmesi 2019 sonuna programlanmış durumda.

TürkAkım projesinin başlatılması ise Kasım 2016’da planlanıyordu. Ancak bu proje Ekim 2015’te Rusya ile Türkiye arasında patlak veren ve aylarca süren diplomatik kriz nedeniyle durmuştu. Gaz boru hattının Karadeniz’den Rusya’yı Türkiye’nin Avrupa yakası ile Yunanistan sınırına bağlaması planlanıyor. Türk Cumhurbaşkanı’na göre bu proje gelecek 8 Ocak’ta başlatılacak.