ABD Kuzey Kore’ye askeri seçenek dahil ağır yaptırımlar öngörüyor

ABD, Kuzey Kore yönetimine yönelik bugüne kadarki en ağır yaptırımları ‘askeri yöntemler dahil tüm seçeneklerle birlikte’ hayata geçireceklerini duyurdu.

Japonya’ya ziyarette bulunan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kuzey Kore yönetimine yönelik yaptırımların ağırlaştırılacağını söyledi.

Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile görüşmesi sonrasında konuşan Pence, Kuzey Kore’nin nükleer programı ‘tümüyle, kanıtlanabilir ve geri dönülemez’ bir şekilde sonlandırılana kadar ‘maksimum baskının sertleştirileceğini’ vurguladı.

Pence, Kuzey Kore’ye yönelik askeri operasyon ihtimaline ilişkin bir soruya ise, “tüm seçenekler masada” şeklinde yanıt verdi.

Yaptırımların içeriğine değinmeyen Pence, müttefikleri Güney Kore ve Japonya’ya ‘en modern askeri imkanlarla’ destekleyeceğini de vurguladı.

Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımların petrolü de kapsamasını isteyen ABD’ye karşılık Çin’in buna yanaşmadığı biliniyor. Ancak Çin daha önce bu ülkeden kömür ithalatının sınırlandırılmasına ilişkin tasarıya onay vermişti.