ABD’li senatörler: Türkiye’ye acil ekonomik yaptırım uygulanmalı

Amerikalı bir grup senatör, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya bir mektup göndererek, Türk devletine karşı acil ekonomik yaptırımların hayata geçirilmesini iedi.

Cumhuriyetçi Senatörler Lindsey Graham ve Marsha Blackburn ile birlikte Demokrat Senatörler Chris Van Hollen, Richard Blumenthal ve Jeanne Shaheen, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya ortak bir mektup gönderdi.

Mektubun konusu Türkiye. Senatörler, özellikle Türkiye’nin Suriye’de ateşkesi ihlal edip etmediğine dair bilgi istedi.

Aynı senatörler, ihlal söz konusuysa buna sert yaptırımlarla karşılık verilmesini talep ettiler.

“Durum göz önüne alındığında kaybedecek vakit yok” diyen senatörler, Türk devletinin güvenli bölge anlaşmasını ihlal ettiğini ve Til Temir’de Kürtlere saldırdığını kaydetti.

Mektupta "Türk ya da Türkiye destekli askeri güçlerin Suriyeli Kürtlere Tel Tamir yakınlarında saldırdığına dair bir dizi söylenti var. Bu doğruysa, Ankara Moskova ve Washignton ile ayrı ayrı yaptığı ateşkes anlaşmalarını ihlâl ediyor demektir" diye belirtildi. 

Senatörler, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde ekonomisini yok etmekle tehdit ettiğini hatırlatırken, “Buradan hareketle, yönetimden 17 Ekim anlaşmasını uygulamak adına acil ekonomik yaptırımlarla önlem almasını bekliyoruz” dedi.