ABD'li senatörler Türkiye'ye F-35 satışına karşı çıktı

ABD'li üç senatör, Türkiye’ye F-35 tipi savaş uçaklarının teslimatını engellemek için Senato’ya bir yasa tasarısı sundu.

Reuters’ın haberine göre tasarı Cumhuriyetçi Senatör James Lankford, Thom Tillis ve Demokrat Jeanne Shaheen tarafından sunuldu. Her üç senatör

Türkiye’ye Lockheed Martin F-35 tipi savaş uçaklarının teslimatını engellemek istiyor.

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pervasız yönetimi ve kanunun üstünlüğü ilkelerini hiçe sayması", gerekçe olarak sunuldu.

Senatör Lankford yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'nin stratejik kararları maalesef giderek daha fazla ABD çizgisinin dışına çıkıyor ve zaman zaman ABD'nin çıkarlarına ters düşüyor” dedi.

Lankford, “Bu faktörler hassas F35'in ileri teknolojisinin Erdoğan rejimine teslimatını giderek daha fazla riskli hale getiriyor" diye ekledi.

Bir açıklama da Senatör Shaheen’den geldi. Shaheen, tasarıya gerekçe olarak ABD'li pastör Andrew Brunson'ı tutukluluğunu gösterdi.

Amerikalı senatör Shaheen, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masum Amerikalıları rehin alması ve tutuklaması, ABD üzerinde avantaj elde etmeye çalışması korkunç ve kanunsuz” dedi.

Türk devleti, Amerikan yönetiminden 100'den fazla F-35 savaş uçağı satın almayı öngörüyor. Teslimatları bir yıl içinde başlaması planlanıyordu. Senatoya sunulan tasarının Ankara'nın savaş uçaklarının bakımı için gerekli teknolojik veriler ve fikri mülkiyet hakkının kısıtlanmasına neden olabileceği belirtiliyor.