ABD’nin Besic’e yaptırımına İran’dan tepki

İran’ın paramiliter milis gücü Besic ağına yönelik Amerikan yaptırımı Tahran yönetiminin tepkisiyle karşılaştı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Behram Gasemi, “Yeni Amerikan yaptırımları uluslararası hukuki mekanizmalara açık bir hakarettir, İran ulusuna karşı kör bir Amerikan kovuşturmasıdır” dedi.

Gasemi, ABD’nin uluslararası hukuki mekanizmalara bağlı kalmamasının sadece İran halkının çıkarları değil, dünya istikrarı ve güvenliği için de “tehdit” oluşturduğunu söyledi.

Gasemi, “Amerikan hükümetinin İran halkını desteklediği yönündeki iki yüzlü açıklamalarının aksine, bu tür tedbirler İran halkının uluslararası toplumla ekonomik ilişkilerden fayda sağlama kapasitesine engel oluyor” diye belirtti.

ÇOCUK ASKERLER

ABD yönetimi Salı günü İran’ın paramiliter milis gücü Besic’e karşı yaptırım uyguladı. ABD Hazine Bakanlığı bu yaptırımların Besic tarafından “çocuk askerlerin alımı ve eğitimini” hedeflediğini açıkladı.

Amerikalı bir yetkili gazetecilere yaptığı açıklamada Becis’in “askere aldığı” çocukların daha sonra Devrim Muhafızları tarafından Başar El Esad rejimini desteklemek için Suriye’ye gönderildiklerini söyledi. Yetkili, çok sayıda çocuğun cephede trajik bir şekilde hayatını kaybettiğini belirtti.

MULTİ-MİLYARDER BİR AĞ

Besic güçleri, dini lideri Ali Hamaney’in yetkisi altındaki İran Devrim Muhafızları’na bağlı olarak faaliyet yürütüyor. ABD yaptırımları bu ağın finansal desteğini de hedefliyor. Diğer bir ifadeyle milis gücünün kooperatif vakfı yaptırımların hedefinde yer alıyor. ABD Hazine Bakanlığı’na göre, bu vakıf en az 20 şirket ve mali kurum ile aralarında Mellat’ın da olduğu bir çok bankayı içeriyor. Bu kurumların dünya genelinde de şubeleri var.

Amerikalı bir yetkili bu ağ için Avrupa ve Ortadoğu’da bağlantıları olan “multi-milyarder bir ağ” dedi.

5 KASIM’DA YENİ YAPTIRIMLAR UYGULANACAK

Bu yaptırım, daha geniş anlamda ABD’nin İran’a yönelik baskıları en üst düzeye çıkarma politikasının bir parçası olarak alındı. ABD, nükleer anlaşmadan Mayıs ayında tek taraflı olarak çekildikten sonra yeniden yaptırımlara dönmüştü.

Son yaptırım tedbirleri 5 Kasım’da yürürlüğe girecek. Bu kez İran’ın temel gelir kaynağı olan petrol ihracatları hedefte.