ABD’nin ticaret açığı derinleşiyor

ABD Ticaret Bakanlığı, ticaretteki açığın nisan ayında keskin bir şekilde büyüdüğünü açıkladı.

Ticaret Bakanlığı, ABD'nin ticaret açığının, özellikle otomotiv ve hammadde sektörlerinde ithalattaki artış ve ihracattaki düşüşün birleşik etkisi altında nisan ayında keskin bir şekilde büyüdüğünü kaydetti.

Brifing.com tarafından yayınlanan konsensüse göre, dünyanın geri kalanıyla mal ve hizmet açığı bir önceki aya göre yüzde 23 artışla 74,6 milyar dolara ulaştı, ancak yine de analistlerin 75,3 milyar dolar açık öngören beklentilerinin altında kaldı.

Yıllık bazda ele alındığında ABD ticaret açığı, bu kez hem ihracattaki artıştan hem de ithalattaki düşüşten yararlanarak yüzde 23,9 oranında güçlü bir düşüş yaşamaya devam ediyor.

Nisan ayında mal ihracatı, Brent fiyatlarında o ay gözlenen düşüşün etkisiyle, büyük ölçüde petrol ihracatı değerindeki düşüşe bağlı olarak yüzde 3,6 oranında geriledi. İlaç sektöründeki ürünler ile değerli taşlar ve mücevherattaki düşüş de bir miktar etkide bulundu.

Öte yandan, otomotiv endüstrisi, temel olarak metaller ve kimyasal bileşenler olmak üzere hammaddeler ile daha spesifik olarak akıllı telefonlar ve ev aletleri gibi tüketim mallarının birleşik etkisi altında mal ithalatı yüzde 1,5 arttı.

İki yönlü mal ticaretine odaklanıldığında, en yüksek seviyesini koruyan Çin ile olan ticaret açığı, bir önceki aya göre bir miktar genişleyerek 22,9 milyar dolardan 24,2 milyar dolara yükseldi.

Bununla birlikte, Amerika Birleşik Devletleri'nin Hong Kong ile pozitif bir ticaret dengesine sahip olması dikkat çekiyor.

ABD, 17,3 milyar avroluk ticaret açığıyla Avrupa Birliği ile de aynı eğilimi sürdürüyor. Bu ticaret açığı başlıca üç ülkede yoğunlaşıyor: Almanya, İrlanda ve İtalya.