ABD nükleer kapasitesini modernize ediyor

Rusya ve Çin’i geçtiğimiz ay ulusal güvenliğine tehdit olarak gördüğünü duyuran ABD’de şimdi de yeni nükleer raporuyla güç yarışının artacağı vurgusu yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) nükleer kapasitesini inceleyen Nükleer Durum İnceleme Belgesi’nin ayrıntıları Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından yayınlandı.

Pentagon Müsteşarı Patrick Shanahan tarafından açıklanan belgeye göre, ABD’nin nükleer kapasitesinin yanı sıra komuta ve kontrol sistemlerinin önemli oranda modernize etmesi gerekiyor. Buna göre, ülkenin elinde bulunan ve denizaltılardan fırlatılan balistik füze başlıklarının azaltılarak, denizden fırlatılan nükleer seyir (Cruise) füzelerinin modernize edilecek.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise, nükleer alanındaki modernizasyonun Rusya ile bağlantılı olduğunu kabul etti. Rusya’nın 1990’lı yıllarda ülkesiyle birlikte nükleer silahlarını azaltma yoluna gittiğini hatırlatan Mattis, ancak daha sonra ‘stratejik olmayan’ birçok nükleer silahın yeniden devreye konduğunu savundu.

Mattis, ayrıca Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi başta olmak üzere ABD’nin müttefiklerini nükleer güçle tehdit ettiğini savundu ve bunun da Rusya’nı yeniden ‘güç yarışına girmeye’ karar verdiğinin göstergesi olduğunu iddia etti.

ABD, nükleer modernizasyonun herhangi bir tehdit amacıyla yapılmadığını, esas amacın ‘nükleer veya nükleer olmayan saldırılara karşı caydırıcı’ olma amacı taşıdığını savunuyor.