ABD: Petrol gelirleri DAİŞ’e karşı mücadelede kullanılacak

Askerlerinin bir kısmını Suriye’de bırakma kararı alan ABD, ülkedeki petrol kaynaklarını kullanmadıklarını duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kuzey Kürdistan sınırından askerlerini çekerek, Türk işgaline yol vermesi tüm dünyada sert eleştirilere neden olmuştu. Bu kararın ardından geçtiğimiz haftalarda Amerikan askerlerinin Hesekê ve Derazor’da kalmaya devam edecekleri duyurulmuştu.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamada ise, bölgedeki Amerikan askeri varlığının ‘petrol için’ olduğu iddiaları yalanlandı. Konuya ilişkin konuşan Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman, “ABD, buradan (petrolden) hiçbir çıkar elde etmemektedir” dedi.

Amaçlarının bölgedeki petrol yataklarının geçmişte olduğu gibi tekrar DAİŞ türü çetelerin eline geçmesinin önlenmesi olduğunu vurgulayan Hoffman, petrol gelirlerinin Demokratik Suriye Güçleri’ne (QSD) gittiğini kaydetti. Hoffman, bu gelirlerin halen devam eden ve Türkiye’nin işgal saldırılarıyla cesaretlenen DAİŞ çetelerine karşı mücadelede kullanılacağını belirtti.

Amerikan Genelkurmay Başkanlığı’ndan Amiral yardımcısı William Byrne ise, çetelerin bir daha petrol sayesinde maddi güç elde etmesine izin vermeyeceklerinin altını çizdi.

DAİŞ çetelerinin QSD tarafından özgürleştirilene kadar Kuzey ve Doğu Suriye’deki petrol yataklarından ciddi gelir elde ettikleri biliniyordu. Tahminler, 2015 yılında çetelerin günlük 45 bin varil petrolden 1,5 milyon dolar gelir elde ettiği yönündeydi.