ABD-Rusya gerginliği : Rus konsolosluğunu kapatma kararı

Rusya ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasındaki karşılıklı yaptırım gerginliği bu ülkenin San Francisco’daki konsolosluğunun ve bazı ek binaların kapatılması kararıyla devam ediyor.

ABD Kongresi’nin Rusya’ya yönelik sert ekonomik yaptırımları da içeren bir yasayı kabul etmesi ardından Rusya, ülkedeki Amerikan diplomatik kuruluşlarındaki çalışan sayısının üçte iki oranında düşürülmesi kararı almıştı.

Rusya’nın bu kararına karşılık ABD yönetiminden doğrudan cevap verilmemişti. ABD’nin diplomatik temsilciliklerine yönelik Rusya’nın aldığı karara misilleme ise, dün San Francisco’daki Rus konsolosluğunun kapatılması şeklinde geldi. Konsolosluğa ek olarak Washington ve New York’taki iki ek binanın da kapatılması istendi.

Amerikan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, konsolosluğun kapatılması için yarına (Cumartesi) kadar süre verildiği belirtildi. Ancak açıklamada, karşılıklı yaptırımların bir ‘kısır döngüye’ dönüştüğü kabul edilirken, bu kararın Rusya’nın yeni yaptırımlarına yol açmayacağının ‘umut edildiği’ dile getirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Temmuz ayında aldığı kararla ABD’nin ülkedeki diplomatlar ile diplomatik temsilciliklerdeki çalışanlarının sayısının bin 200’den 455’e düşürülmesi istenmişti. Son olarak bu ay başında Moskova’da ABD’ye ait iki bina kapatılmıştı.